Ubisoft reageert met open brief op controverses rond Assassin's Creed Shadows

Geplaatst: 23 juli om 13:15
Als een uitgever in de pen kruipt om een heuse open brief te schrijven, dan weet je dat er wat recht te zetten valt. Ubisoft heeft op sociale media nu een boodschap geplaatst over de aankomende game Assassin's Creed Shadows.

De uitgever heeft blijkbaar op wat Japanse teentjes getrapt, want deze brief is speciaal gericht aan de Japanse community. Daar valt ook wel het een en ander recht te zetten: zo moest Ubisoft een vlag verwijderen die ze in de game hadden gebruikt, omdat die van een groep was die gevechten van de Sekigahara Teppo-tai naspeelt, oftewel Japanse infanteristen.

Ook waren niet alle Japanse spelers even blij met de manier waarop er met hun geschiedenis wordt omgegaan. Niet alle details zouden even goed kloppen, en ook de hoofdrol voor de zwarte samoerai Yasuke is met enige scepsis ontvangen. De beste man heeft wel echt bestaan, maar over zijn daadwerkelijke plek in de geschiedenis bestaat discussie.

Ubisoft zegt in de brief dat Assassin's Creed-games nooit helemaal historisch accuraat zijn, en dat dat dus ook niet voor Shadows geldt. "In plaats willen we nieuwsgierigheid losmaken en spelers aanmoedigen om verder te verkennen en meer te leren over de historische setting waar wij door zijn geïnspireerd. Assassin's Creed Shadows is in de eerste plaats ontworpen om een vermakelijke videogame te zijn die een boeiend historische fictieverhaal vertelt in het feodale Japan."

De uitgever biedt wel zijn excuses aan voor het promotiemateriaal waar de Japanse community aanstoot aan heeft genomen. Ongetwijfeld gaat het daarbij ook om bovengenoemde vlag, al wordt dat niet met naam genoemd.

Ook de rol van Yasuke wordt door Ubisoft aangestipt. "Hoewel Yasuke als samoerai wordt neergezet in Assassin's Creed Shadows, erkennen we dat hierover discussie bestaat. We hebben dit zorgvuldig in ons verhaal verweven en samen met onze andere hoofdpersoon, de Japanse shinobi Naoe, die niet zo belangrijk is in het verhaal, bieden onze twee hoofdpersonen spelers verschillende speelstijlen."

Of het Ubisoft lukt om de Japanse spelers niet verder voor de voeten te stoten, weten we op 15 november. Dan komt de game uit voor PlayStation 5, Xbox Series X|S en pc.

View post on X
Erik NusselderRedacteur van Gamer.nl. Houdt veel van RPG's, action-adventures, platformers, point-and-click adventures. Ook van leuke indies. Kan bovendien heerlijk genieten van het spelen van slechte games (al krijgen ze dan wel gewoon een slecht cijfer, natuurlijk). Contact: erik@gamer.nl

Opmerkingen

Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.Login om een reactie te plaatsen.