Het concept van Tetris 99 is even simpel als geniaal en het haakt erg slim in op de huidige battle royale-hype. 99 spelers worden in een groep gegooid en krijgen elk een Tetris-scherm voor hun neus. Net zoals in de normale Tetris-multiplayer kun je rijen met blokken naar het scherm van de tegenstanders sturen door meerdere lijnen tegelijk weg te spelen, en natuurlijk kun je ze zelf ook ontvangen, met alle chaos van dien. De speler die als laatste overblijft, heeft gewonnen.
Gelukkig is de gameplay zelf verder zoals vanouds en is de besturing van de blokjes uiterst secuur
-
Afleiding
Het is in het begin even wennen voor fervente Tetris-spelers: opeens zie je naast je eigen Tetris-vak 98 andere schermen in het klein. Zeker in het begin word je daardoor vaak afgeleid terwijl je rustig de blokjes aan het plaatsen bent. Moet je nu op je eigen speelveld letten of op die van de 98 tegenstanders? Nou, allemaal dus. Oudgedienden van de klassieke puzzelgame moeten net even anders omgaan met hun concentratie.
En er komt nog meer afleiding bij kijken. Tijdens het spelen kun je met de analoge stick kiezen welke spelers je aanvalt. Door in het kleine menu bovenaan het scherm de wijzer bijvoorbeeld op Random te zetten, stuur je je weggespeelde lijnen naar willekeurige andere spelers. Maar je kunt er ook voor kiezen ze juist naar mensen te sturen die jou aanvallen, of naar spelers die al bijna kopje onder gaan. De verleiding is misschien groot om aan het begin van het spel een type speler te kiezen om tegen te strijden, maar de winst zit hem in het vaak wisselen tussen deze opties tijdens het spelen. Het geeft Tetris een nieuwe strategische laag, een nieuwe mate van diepgang waar we zelf ook nog mee experimenteren.
Gelukkig is de gameplay zelf verder zoals vanouds en is de besturing van de blokjes uiterst secuur. Dit is belangrijker dan je denkt bij een supersnelle game als Tetris: er zijn genoeg versies van de puzzelgame verschenen waarin er bijvoorbeeld een kleine vertraging zat tussen de knoppen die je indrukt en de dingen die op het scherm gebeuren, wat funest is voor de meest fanatieke spelers. Tetris 99 voelt gelukkig zo soepel als de klassieke Tetris op de Game Boy aan.
Gratis (voor Switch Online-leden)
Buiten dit is Tetris 99 een vrij uitgeklede bedoeling. De modus waarin je tegen 98 andere spelers strijdt is de enige manier om het spel te spelen, en behalve levels omhoog gaan en een online leaderboard is er niet zo gek veel te doen. Het draait dus puur om het hierboven beschreven concept, en ergens is die no-nonsense aanpak verfrissend.
Daarbij – en hier zit hem de crux – is het spel volledig gratis te spelen. Iedereen kan nu zijn of haar Switch aanzetten, het spel downloaden en meteen aan de slag gaan. Nou ja, iedereen: alle mensen met een Nintendo Switch Online-abonnement. Ben je niet lid van deze dienst, dan heb je op dit moment geen manier om Tetris 99 te spelen. Als Nintendo slim is, houdt het dat zo.
Toch maar overstag
Tetris 99 is namelijk een van de eerste goede redenen om het abonnement af te sluiten. Een Switch Online-abonnement kost je 19,99 euro per jaar. Dat is minder duur dan wat je bij de concurrentie betaalt, maar je krijgt er ook minder voor terug. Ja, je kunt alle games nu online spelen en je krijgt er ook back-up saves op de cloud voor terug. Ook staat er voor leden een lading NES-games ter beschikking, maar die spellen zijn al zo vaak opnieuw uitgebracht dat dit eigenlijk maar een zwak lokkertje is.
Tetris 99 is eigenlijk de eerste échte reden om dan toch maar overstag te gaan. Tetris is namelijk een van de beste games ooit en dit is een unieke en zeer leuke nieuwe versie van het spel, eentje die heerlijk inhaakt op het populaire battle royale-genre, maar in essentie nog altijd die ijzersterke puzzelgame is. En met de belofte van Nintendo dat het binnenkort online toernooien toevoegt, wordt de potentie alleen maar groter. Meer van dit soort materiaal voor Switch Online-leden, graag!
Tetris 99 is nu gratis te downloaden op de Switch via de eShop, exclusief voor Nintendo Switch Online-leden.
Laatste reviews op Gamer.nl:
Opmerkingen