GT80 Titan Gaming Laptop - Hardware Review

Geplaatst: 10 juni 2015 om 13:56Aangepast: 11 juni 2015 om 10:50
Laptops zijn altijd de slappelingetjes geweest onder de game pc’s. Voor draagbaarheid moet je nu eenmaal veel prestaties inleveren. Tja, elke medaille heeft een keerzijde. Maar is dat wel echt zo? MSI belooft met de GT80 Titan namelijk een laptop die de meeste desktop PC’s een poepie kan laten ruiken.

'Huh? WTF? Sijmon? Wie is Sijmon?', hoor ik je denken... Sijmon is onze nieuwe hardware man! Sijmon gaat vanaf vandaag hardware voor ons reviewen in tekstvorm. Florian en Tjeerd blijven gewoon de Hardwarehoek doen, maar we hebben gezien dat er meer vraag is naar hardware dan we nu bieden en Sijmon leek ons de geschikte gast voor dit klusje. Jullie zullen hem misschien kennen als Tandpastatester uit de PUmmunity. - Nino

MSI gaat met de GT80 Titan niet de strijd aan met andere laptops maar met volwaardige desktop PC’s. Een ‘draagbare’ desktop slayer zonder concessies dus. Qua formaat doet de Titan zijn naam in ieder geval eer aan. Met een schermgrootte van 18,4 inch heeft deze joekel een voetafdruk die groter is dan de gemiddelde magnetron. Zelfs de bijbehorende adapter heeft de omvang van een baksteen. Als je hiermee door de stad fietst ga je je vanzelf afvragen of je dit nog wel draagbaar mag noemen. Vergeet in ieder geval je banden niet goed op te pompen.

Voor dit kolos mag je ook behoorlijk diep in de buidel tasten. Zet je organen maar vast op Marktplaats want de Titan vind je pas vanaf een duizendje of vier en een half (!!!). Voor dat geld mag er heel wat gekkigheid in zitten. En dat zit er gelukkig ook!

Dit staat er op de doos

  • 18,4” Anti-Glare Wide View FHD (1920 x 1080)
  • CPU: Intel Core i7-4720HQ
  • Klokfrequentie: 2,6 GHZ
  • Geheugengrootte: 16 GB DDR3L
  • Opslag: 2x 128 GB SSD RAID 0 + 1 TB 7200RPM (1256 GB totaal)
  • VGA: Dual (SLI) NVIDIA GeForce 980M 8GB (16 GB totaal)

SPIERBALLEN

Voor de hardware heeft MSI alles uit de (computer)kast gehaald om desktop PC’s te evenaren. De GPU spant hierbij de kroon. In de Titan zitten twee Nvidia GTX 980M grafische kaarten in SLI. En waarom ook niet! Als je bij de echte grote jongens wil horen heb je niet genoeg aan één videokaart. Het zijn overigens nog wel de mobiele versies. Volgens Nvidia behalen die ongeveer 80% van de prestaties van de desktop 980 tegenhanger.

Ook niet misselijk is de 4e generatie Intel Core i7 processor en een royale hoeveelheid (16 GB) RAM. Qua opslagruimte beschikt de Titan naast een harde schijf van 1TB over een setje solid state drives in RAID met gezamenlijk 256 GB ruimte voor software en games. Hiermee waren laadtijden in ieder geval geen issue meer. De laadschermen rolden zo snel over het scherm dat ik verdikkeme niet eens meer die leuke tips en weetjes kon lezen.

Mooie extra is dat je de laptop zelfs kunt upgraden. Mocht de hardware na een tijdje gedateerd aanvoelen kun je de komende jaren bij MSI nieuwe onderdelen bestellen. Zo vervang je bijvoorbeeld even je harde schijf, de processor of de videokaart. Het is niet eens zo moeilijk. Even een paneeltje open schroeven en je kunt overal bij.

OUDERWETSCH KLIKKEN

Het meest opvallend aan de Titan zijn echter niet de specificaties. Zodra je de klep opendoet word je aangestaard door een roodgloeiend mechanisch toetsenbord. Je leest het goed, een écht mechanisch toetsenbord. En ook geen halfbakken ding, maar eentje door Steelseries geleverd met Cherry MX Brown switches. Eigenlijk is dit een stap terug in de tijd. De afgelopen tien a vijftien jaar heb ik alleen nog maar laptops gezien met van die ondiepe membraanknoppen en de feedback van een softijsje. Een aparte, maar fijne stap terug dus.

Er moet natuurlijk wel ruimte zijn voor die echte diepe mechanische aanslag. Daarom is het toetsenbord helemaal aan de voorkant geplaatst. En dat ziet er op het eerste oog raar uit. Er is ook geen plaats meer om je polsen neer te leggen. Gelukkig wordt er daarom een losse polsmat bij de laptop geleverd. Je weet wel, zo’n rubberen lap met gel erin waarmee je elkaar kletsende bitch slaps kan geven.

LOOKS EN FUNCTIES

De Titan wint wat mij betreft geen beauty contest, maar dat kan net zo goed een kwestie van smaak zijn. Het design doet me wat denken aan een opgevoerde Amerikaanse Muscle Car. De laptop is rondom voorzien van lichtgevende streepjes en flamboyante ventilatorgrills. Ook zit er op het paneel achter het toetsenbord een soort drakenprint. Zelf ben ik niet zo van dit soort tierelantijnen en vond ik het geheel wat lomp en heftig overkomen.

Langs de zijkanten zit een ruime hoeveelheid HDMI, USB3.0 en displayport aansluitingen om al je randapparatuur aan te koppelen. Het trackpad speelt zelfs een dubbelrol. Zodra je op een schakelaartje klikt gaan er rode cijfertjes op branden is het het een numeriek gedeelte. Da’s vooral handig als je je bedenkt dat je voor het hardcore klikwerk in games toch wel een echte muis aansluit in plaats dat je met je vingers op zo’n vlakje gaat zitten piemelen. Helaas is het wel erg lastig om dit numerieke gedeelte blind te bedienen. Zonder naar mijn vingers te kijken kon ik er eigenlijk maar weinig mee.

OVERKILL

Je ogen moeten het doen met een 1080p IPS beeldscherm. Gezien de specificaties vind ik dit aan de magere kant. Bijna overkill zelfs. Om met de huidige games een goede framerate te produceren op 1080p heb je helemaal niet zoveel power nodig. Deze resolutie had gemakkelijk 1440p of meer mogen zijn om de krachtige hardware wat meer uit te dagen.

Het geluid is acceptabel voor een laptop, maar om eerlijk te zijn ligt deze lat bij laptops ook niet zo hoog. Ondanks dat er een subwoofer (!) in zit en allerlei toeters en bellen op staan klinkt het geluid toch wel een beetje blikkerig. Dit is gelukkig snel opgelost door er gewoon een headset in te prikken.

DE ZOEKTOCHT NAAR ZWEET

Het zal je niet verbazen dat deze laptop me heeft weggeblazen toen ik er games mee ging spelen. De Titan bleek nauwelijks ergens moeite mee te hebben, ongeacht wat ik er tegenaan gooide. Het is ook eigenlijk best bevredigend om nonchalant bij iedere game alle schuifjes en knopjes op max te zetten zonder enige twijfel of de laptop het wel kan trekken.

Dit betekende een zoektocht door mijn Steam library voor een game die de Titan wél kon laten zwoegen. Bioshock Infinite? Pff, deze game was pinda’s voor het apparaat. De framerate kwam niet eens onder de 100 FPS. Hetzelfde gold voor Shadow of Mordor en Battlefield 4. Snel door dus naar Metro: Last light (Redux). De remaster van dit nucleaire schietfestijn ziet er fantastisch uit maar je hebt een pittige PC nodig wil je de game op ultra spelen. Mijn eigen PC viel hier redelijk door de mand. De Titan niet. Met een comfortabele 60 FPS ontbrak nog steeds het zweet.

Ook GTA 5 is zo’n game die zelfs het meest extreme systeem nog op de knieën kan krijgen. Gelukkig voldeed deze laptop ruim genoeg aan de aanbevolen hardware eisen en met alle instellingen op ultra haalde ik weer gemakkelijk een gemiddelde boven de 60 FPS. Heerlijk. Vooral als je GTA 5 op console hebt gespeeld is zo’n soepele framerate een opluchting.

Speciaal voor blaaskaak computers als deze heeft GTA V op de PC daarom nog wat extra’s in petto. In een extraspeciaal menuutje kun je bepaalde instellingen als de view- en shadow distance nog wat extra opvoeren. En met succes! Met deze instellingen moest de Titan behoorlijk aan de bak en daalden de framerates aanzienlijk. Gotcha!

CIJFERTJES VOOR DE PIETJES PRECIES

Veel vergelijkingsmateriaal heb ik nog niet, daarom zet ik mijn eigen desktop (i7 met GTX 970) en gaming laptop (i5 met GTX 860M) er even naast. Zoals je ziet waren beiden in ieder geval niet tegen de Titan opgewassen.

Conclusie


Opmerkingen

Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.Login om een reactie te plaatsen.

Gerelateerde artikelen

Meer artikelen tonen