Dit is wat we tot nu toe weten over GTA 6

GTA 6

Dit is wat we tot nu toe weten over GTA 6

Bijna tien jaar geleden kwam GTA 5 uit, een wereldwijd succes met meer dan 170 miljoen verkochte kopieën. Vanaf het moment dat de game uitkwam is de geruchtenmolen voor zijn opvolger GTA 6 op gang gekomen en is daarna nooit meer gestopt. Wij hebben daarom hier een overzicht gecreëerd met alle laatste geruchten en feiten over de lang geanticipeerde GTA-game. Wanneer komt GTA 6 uit? Waar speelt GTA zich af? Wordt GTA 6 speelbaar op de PS4? Hier komen de antwoorden!

Deze pagina is bijgewerkt op 15 september 2023.

Algemeen

'Joe Rogan te horen als radio-dj te horen in GTA 6'

De GTA-games staan erom bekend dat ze regelmatig sneren uitdelen naar gebeurtenissen in het echte leven. Volgens Audioviser heeft een betrouwbare bron onthuld dat GTA 6 afleveringen van "The Joe Rogan Experience" zal bevatten als onderdeel van de in-game radio line-up.

Voor de lezers die hem niet kennen: Joe Rogan is een voormalig UFC-commentator en stand-upcomedian. Tevens is hij de gastheer van "The Joe Rogan Experience", één van de meest beluisterde podcasts in de VS. Rogans gastenlijst bestaat uit wetenschappers en filosofen, maar ook omstreden beroemdheden en politici. Deze diversiteit maakt de JRE wellicht interessant voor de chaotische en overdreven wereld van GTA. Als speler heb je zo altijd wat te luisteren tijdens je saaie autoritjes of snelle achtervolgingen.

Er wordt wisselvallig gereageerd op de aanwezigheid van Joe Rogan. Sommige mensen nemen het hem kwalijk dat hij zich in zijn podcast niet uitsprak tegen critici van het coronabeleid, ook niet als ze in zijn show zaten. Ook werd hij door de BBC gefactcheckt op misinformatie die in zijn podcast zou zijn gedeeld. Anderen vinden het juist gaaf dat hun favoriete podcastmaker in de game te vinden is. GTA 6 lijkt in ieder geval nog steeds tongen los te maken onder zowel gamers als niet-gamers.

Gelekte Grand Theft Auto 6-beelden

De gebruiker teapotuberhacker heeft op GTAForums maar liefst 90 video's geplaatst, die volgens de gebruiker beelden van Grand Theft Auto 6 tonen. De gebruiker claimt ook verantwoordelijk te zijn voor de recente hack van Uber.

De negentig video's bestaan uit beelden van verschillende testfases van de game, dus verwacht geen gelikte beelden of dikke actie - in de beelden zien we vooral personages lopen of technische zaken.

Toch zitten er een aantal erg interessante video's tussen. Waarbij één video het meest interessant is van het stel: daarin zien we hoe de personages Jason en Lucia geheel in Pulp Fiction-stijl een Amerikaans eetcafé beroven.

Er vallen een aantal dingen op aan de video. Zo is bovenin het scherm is een balk te zien die aftelt naar het moment dat de politie bij het eetcafé komt. Ook zien we dat er verschillende handelingsopties zijn als het personage en gijzelaar onder schot houdt, zoals diegene bedreigen of een verkopen van een klap met een pistool. Het lijkt er bovendien op dat de game, zoals eerder gelekte informatie al suggereerde, een mannelijke en een vrouwelijke hoofdpersoon heeft.

In andere beelden zien we een personage met een pistool in hun hand en een geweer op hun rug, wat suggereert dat Grand Theft Auto 6 hetzelfde inventarissysteem krijgt als Red Dead Redemption 2, waarbij spelers moeten kiezen welke wapens zij meenemen.

Bovendien zien we in de beelden iemand een berichtje krijgen van de WhatsApp-parodie WhatUp! en zien we het personage Lucia door een stripclub lopen: de beelden hebben dus het Grand Theft Auto-sausje dat we van Rockstar kennen. 

GTA 6-hacker 'niet in staat om terecht te staan'


De 18-jarige jongen die in Londen voor de rechter moet komen voor onder andere het hacken van Rockstar Games en het lekken van GTA 6-beelden wordt niet in staat geacht om terecht te staan.

Dat meldt persbureau Reuters. De 18-jarige (ten tijde van de hack 17-jarige) jongen is onderzocht door psychiaters en zij zijn tot de conclusie gekomen dat hij niet in staat is om terecht te staan. Dat gebeurt bijvoorbeeld als een verdachte niet begrijpt waarom hij terechtstaat of als de verdachte niet kan duidelijk maken aan zijn of haar advocaat wat hij of zij met de zaak wil.

Dat betekent dat de rechter niet gaat bepalen of hij schuldig is, maar slechts of hij de daden wel of niet heeft begaan. De jongen wordt verdacht van het hacken van verschillende bedrijven, waaronder Rockstar Games, Nvidia en Uber. Hij is lid van de hackersgroep Lapsus$ en wordt verdacht van in totaal 12 delicten. 

'GTA 6 draait op Rage 9-engine'


Volgens Chris Klippel draait GTA 6 op een vernieuwde versie van de Rage-engine. Volgens de insider die we onder andere kennen van Rockstar Magazine is die engine zijn tijd ver vooruit. "De nieuwe versie van de Rockstar Games graphics engine (Rage9) die gebruikt wordt in GTA 6 is waarschijnlijk geweldig. Ik heb positieve informatie gekregen en we zullen niet teleurgesteld worden. Het gaat om een engine die zijn tijd ver vooruit is."

De nieuwe GTA is officieel in ontwikkeling

Rockstar Games maakte in een persbericht bekend dat de ontwikkeling van GTA 6 in volle gang is. “Met de ongekende populariteit van GTA 5 weten we dat velen van jullie nieuwsgierig zijn naar een nieuw deel in de Grand Theft Auto-serie. Bij elk nieuw project dat we starten, is het ons doel om aanzienlijk te verbeteren in vergelijking met dat wat we eerder hebben afgeleverd,” meldde de ontwikkelaar.

Rockstar wil alle focus op GTA 6 richten

Rockstar heeft naar verluidt de remasters van onder andere Grand Theft Auto 4 even in de ijskast gezet om zich volledig te kunnen focussen op de ontwikkeling van GTA 6. Dat vernam Kotaku van enkele bronnen die bekend zijn met de plannen van Rockstar. Mogelijk krijgen we die remasters alsnog nadat GTA 6 uit is.

Eerder beweerde insider Tez2 dat de remasters waren geannuleerd vanwege de negatieve feedback die Rockstar kreeg over Grand Theft Auto: The Trilogy – Definitive Edition. Volgens diezelfde insider is ook de current gen-update van Red Dead Redemption 2 geannuleerd.

Rockstar maakte zelf bekend dat het stopt met grote updates voor Red Dead Online. In de toekomst bouwt Rockstar verder op reeds bestaande modi in Red Dead Online in plaats van het toevoegen van nieuwe modi en grote updates. Spelers hoeven dus geen grote gethematiseerde evenementen meer te verwachten. Het lijkt er dus op dat Rockstar echt alle middelen in wil zetten voor de ontwikkeling van GTA 6.

De naam is nog niet bekend

Rockstar spreekt in haar communicatie nog niet van de naam ‘GTA 6.’ Het kan dus zo zijn dat de nieuwe GTA die momenteel in ontwikkeling is een andere naam draagt. Een tweede Vice City of San Andreas, of een volledig nieuwe titel behoren dus nog tot de mogelijkheden. De kans dat de game gewoon Grand Theft Auto 6 gaat heten, is wat ons betreft het grootst.


Grand Theft Auto 6 heet intern waarschijnlijk Fireball

Het lijkt er op dat Grand Theft Auto 6 bij Rockstar achter gesloten deuren de projectnaam 'Fireball' draagt.

Lekte gisteren al een acteur via diens cv het bestaan van een vr-game van Rockstar uit, daar hebben we nu wederom een acteur die uit de school klapt. Acteur Reggie Talley - je kent hem misschien wel uit The Marvelous Mrs. Maisel - heeft op zijn cv namelijk laten weten dat hij meespeelt in een Rockstar-game die de tijdelijke naam 'Fireball' draagt.

Het is dus een projectnaam, maar hoe komen we erbij dat het om Grand Theft Auto 6 gaat? Nou, GTA 6 speelt zich zeer waarschijnlijk af in Vice City, een virtuele versie van Miami - de vorig jaar uitgelekte beelden lijken dat in ieder geval niet tegen te spreken. Het basketbalteam van Miami, Miami Heat, heeft als logo een vlammende basketbal die door een basketbal ring gaat - oftewel een fireball!

Grand Theft Auto 6

Releasedatum

Officieel heeft Rockstar nog niets bekendgemaakt over de releasedatum van de game, maar Take-Two Interactive presenteerde onlangs diens fiscale jaarcijfers. In het boekjaar 2025 - dat loopt van april 2024 tot en met maart 2025 - is de uitgever en eigenaar van GTA-ontwikkelaar Rockstar van plan "meerdere baanbrekende games" uit te brengen. Dat moet naar schatting een omzet van 8 miljard dollar opleveren, een significante stijging in vergelijking met de 5,3 miljard dollar die het afgelopen fiscale jaar werd gedraaid.

"De laatste paar jaar hebben we ons bedrijf voorbereid op een enorm robuuste line-up aan projecten waarvan we denken dat ze ons bedrijf naar een hoger succesniveau gaan brengen. In het fiscale jaar 2025 verwachten we dit nieuwe tijdperk in te luiden met meerdere baanbrekende games waarvan we denken dat ze een nieuwe standaard in onze industrie gaan zetten."

Bij de bekendmaking van de kwartaalcijfers van het tweede kwartaal van 2023 gaf Rockstar-eigenaar Take-Two aan dat ze in boekjaar 2025 acht miljard dollar omzet verwachten als deel van het uitbrengen van nieuwe games, waarbij het te verwachten is dat GTA 6 daar het boegbeeld van zal zijn.

GTA Online

Take-Two Interactive-CEO Strauss Zelnick werd op televisie gevraagd naar de release van Grand Theft Auto 6. Daar praat hij vervolgens zo snel mogelijk overheen.

CEO Zelnick was onlangs op CNBC's Squawk Box te gast, waar hij praatte over boekjaar 2025. Gedurende het gesprek probeert hij uit te leggen waarom hij zo zeker van zijn zaak is over de opbrengsten van het aankomende boekjaar, en haalt hij onder andere "nieuwe edities van bestaande franchises" aan. De presentatrice vraagt hem vervolgens direct of Grand Theft Auto een van die franchises is, waar Zelnick meteen overheen praat door te zeggen dat het bedrijf veel meer franchises heeft waar miljoenen exemplaren van worden verkocht. Een fragment van het interview is hieronder te bekijken.

Tom Henderson is een doorgaans betrouwbare journalist en hij claimt dat GTA 6 uitkomt in 2025. Hij zegt dat in een video op zijn YouTube-kanaal. Jason Schreier van Bloomberg ondersteunt deze claim op Twitter. "Ik weet niet waarom mensen denken dat GTA 6 in 2023 zou uitkomen. Alles dat Tom Henderson heeft gezegd over de game komt overeen met wat ik heb gehoord." Hendersom claimt ook dat Rockstar de game niet te vroeg wil aankondigen omdat ze de game na het aankondigen van de releasedatum niet willen uitstellen. Ook zou Rockstar crunch willen voorkomen.

Het lijkt duidelijk dat GTA 6 al zo’n zeven jaar in ontwikkeling is. Op 27 maart 2016 meldde een anonieme bron dat de ontwikkeling begonnen was. Ook meldde Gamesradar op 18 mei 2016 dat de ontwikkeling goed onderweg was. 

Microsoft verwacht Grand Theft Auto 6 in 2024

Om te beargumenteren dat Activision Blizzard geen gigantisch marktaandeel heeft en dat ze die dus bést kunnen overkopen zonder te veel macht te krijgen, wijst Microsoft naar andere grote ontwikkelaars in de game-industrie. Ze verwijzen dus eigenlijk naar Rockstar en de release van GTA 6 om Activision Blizzard en de Call of Duty-franchise wat kleinschaliger te laten lijken. In hun statement over andere grote studio's noemen ze dat Grand Theft Auto 6 verwacht wordt in 2024. Dit is dus met een behoorlijke korrel zout te nemen: het is onduidelijk of Microsoft meer weet dan wij rondom de releasedatum van de game, of dat ze simpelweg instemmen met geruchten omdat dat ze goed uitkomt.

GTA 6

Het verhaal

Grand Theft Auto 6 heeft mogelijk een vrouwelijk hoofdpersonage

Dat claimt journalist Jason Schreier in een uitgebreid artikel op Bloomberg, waar hij ook beschrijft hoe de werkcultuur binnen ontwikkelaar Rockstar is veranderd. Schreier zou deze details van bronnen hebben vernomen die bekend zijn met de plannen van het bedrijf.

Volgens het artikel zou het hoofdpersonage in de aankomende Grand Theft Auto-game van Latijns-Amerikaanse afkomst zijn en onderdeel uitmaken van een tweetal hoofdpersonages. Hun verhaal zou geïnspireerd zijn door de bankovervallers Bonnie en Clyde.

De game zou zich in een fictionele regio geïnspireerd op Miami en omringende gebieden afspelen. De spelwereld zou nu al groter zijn dan in voorgaande GTA-games, met tevens meer binnenlocaties om te verkennen. Rockstar zou van plan zijn om na release updates uit te brengen waarmee nieuwe missies en steden worden toegevoegd. Dat zou er voor zorgen dat niet alle content op release af hoeft te zijn, wat de aanwezigheid van zogenaamde 'crunch' binnen de ontwikkelaar zou verminderen.

Vier jaar geleden kwam Rockstar onder vuur te liggen vanwege berichten over crunch en een giftige werkcultuur. Het bedrijf zou sindsdien het roer om hebben gegooid. Zo zouden managers die onderdeel waren van de giftige cultuur zijn ontslagen en zouden werkschema's zijn verbeterd. Werknemers zouden flexibelere werktijden hebben en aanspraak kunnen doen op vergoedingen voor fysieke en mentale problemen. Het moraal bij werknemers zou op dit moment dan ook hoog zijn.

Daarbij zou Rockstar ervoor willen waken dat er geen grappen in de game gemaakt worden over gemarginaliseerde groepen binnen de samenleving. Dit in tegenstelling tot eerdere delen uit de GTA-reeks, waarin andere culturen vaak het mikpunt van spot waren. 

meerdere speelbare personages 

Journalist Tom Henderson claimt dat GTA 6 opnieuw meerdere speelbare personages heeft. In GTA 5 kregen spelers voor het eerst de controle over meerdere personages. GTA 6 zou dezelfde formule volgen. Hij bevestigt daarbij dat één van de protagonisten vrouwelijk is. Dat zou een primeur zijn voor de Grand Theft Auto-reeks. Volgens Henderson wordt zij de slimste van het stel en heeft ze kennis over dingen als technologie en hacken. Ook in een video van het YouTube-kanaal The Know komt naar voren dat GTA 6 een vrouwelijk personage bevat.

Meer details over het verhaal

Een bekende Braziliaanse Rockstar insider genaamd Matheusvictorbr, heeft in het verleden eerder details over GTA en Red Dead Redemption gedeeld die bleken te kloppen en nu zegt hij de eerste echte details over GTA VI te hebben. En het is een behoorlijke hoeveelheid details ook!

Volgens deze Matheus speelt GTA VI zich af in 2024 en gaat over een tweeling (broer en zus), die op jonge leeftijd van elkaar worden gescheiden na de brute moord op hun ouders door het cartel in 2003. Ze zijn beide op wraak uit, maar doen dit op geheel eigen wijze en ze komen elkaar na ruim 20 jaar weer tegen.

De broer is namelijk een drug enforcement agent geworden en probeert op deze manier alle cartels uit te roeien, inclusief de criminelen die verantwoordelijk zijn voor de moord op zijn ouders. De zus is echter haar eigen cartel begonnen en probeert met grof geweld de andere cartels de nek om te draaien. Het is niet bekend of beide personages speelbaar worden.

GTA VI gaat zich grotendeels afspelen in Carcer City, maar ook in Cuba, Colombia en het op Miami geïnspireerde Vice City. De naam Carcer City kennen we overigens al van een andere Rockstar game, namelijk Manhunt. In de open wereld zouden daarnaast voor het eerst gebouwen kapot kunnen gaan.

Tot slot laat hij weten dat het leger en de cartels gebruik kunnen maken van ‘ambitiueze technologie’ tegen de speler. Wanneer GTA VI nu potjandriedubbeltjes eindelijk eens een keer uitkomt? In 2024, als we deze insider mogen geloven. 

‘GTA 6 heeft een moderne setting’

Volgens journalist Tom Henderson heeft GTA 6 een moderne setting. Dat meldt hij in een video op zijn YouTube-kanaal. Rockstar zou daarvoor gekozen hebben omdat het ontwikkelaars de ruimte en vrijheid geeft om zoveel mogelijk uitbreidingen te maken voor GTA Online. Een jaren 80-setting zou daarvoor teveel restricties opleveren.

In diezelfde video meldt Henderson dat GTA 6 een veranderende map zou hebben. De map van GTA 6 wordt door updates continu veranderd. Hij vergelijkt de aanpak met die van Fortnite van Epic Games, waarbij de map continu wordt aangepast. Hendersom claimt dat er nieuwe locaties worden toegevoegd en dat de map zelfs uitgebreid zou kunnen worden.

In maart 2018 verscheen er op het YouTube-kanaal The Know een video waarin informatie van een anonieme bron werd gedeeld. Die bron zou zoveel gelekt hebben dat het als betrouwbaar beschouwd kon worden. Volgens die video speelt GTA 6 zich af in Vice City en Zuid-Amerika. Volgens de bron draagt de nieuwe game van Rockstar namelijk de naam 'Project Americas'. De speler zou per vliegtuig heen en weer reizen tussen de twee locaties om bijvoorbeeld drugs te vervoeren voor missies in een Narcos-achtige stijl. 

De geschiedenis van Grand Theft Auto

Opmerkingen

Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.Login om een reactie te plaatsen.