Dit is wat we tot nu toe weten over GTA 6

Dit is wat we tot nu toe weten over GTA 6

Er zijn mogelijk 90 video's met Grand Theft Auto 6-beelden gelekt

De gebruiker teapotuberhacker heeft op GTAForums maar liefst 90 video's geplaatst, die volgens de gebruiker beelden van Grand Theft Auto 6 tonen. De gebruiker claimt ook verantwoordelijk te zijn voor de recente hack van Uber.

De negentig video's bestaan uit beelden van verschillende testfases van de game, dus verwacht geen gelikte beelden of dikke actie - in de beelden zien we vooral personages lopen of technische zaken.

Toch zitten er een aantal erg interessante video's tussen. De onderstaande video is misschien wel het interessantste van het stel: daarin zien we hoe de personages Jason en Lucia geheel in Pulp Fiction-stijl een Amerikaans eetcafé beroven.

Er vallen een aantal dingen op aan de video. Zo is bovenin het scherm is een balk te zien die aftelt naar het moment dat de politie bij het eetcafé komt. Ook zien we dat er verschillende handelingsopties zijn als het personage en gijzelaar onder schot houdt, zoals diegene bedreigen of een verkopen van een klap met een pistool. Het lijkt er bovendien op dat de game, zoals eerder gelekte informatie al suggereerde, een mannelijke en een vrouwelijke hoofdpersoon heeft.

In andere beelden zien we een personage met een pistool in hun hand en een geweer op hun rug, wat suggereert dat Grand Theft Auto 6 hetzelfde inventarissysteem krijgt als Red Dead Redemption 2, waarbij spelers moeten kiezen welke wapens zij meenemen.

Bovendien zien we in de beelden iemand een berichtje krijgen van de WhatsApp-parodie WhatUp! en zien we het personage Lucia door een stripclub lopen: de beelden hebben dus het Grand Theft Auto-sausje dat we van Rockstar kennen. 

Of de beelden daadwerkelijk van Grand Theft Auto 6 zijn is vooralsnog niet met zekerheid te zeggen.

Grand Theft Auto 6 heeft mogelijk een vrouwelijk hoofdpersonage

Dat claimt journalist Jason Schreier in een uitgebreid artikel op Bloomberg, waar hij ook beschrijft hoe de werkcultuur binnen ontwikkelaar Rockstar is veranderd. Schreier zou deze details van bronnen hebben vernomen die bekend zijn met de plannen van het bedrijf.

Volgens het artikel zou het hoofdpersonage in de aankomende Grand Theft Auto-game van Latijns-Amerikaanse afkomst zijn en onderdeel uitmaken van een tweetal hoofdpersonages. Hun verhaal zou geïnspireerd zijn door de bankovervallers Bonnie en Clyde.

De game zou zich in een fictionele regio geïnspireerd op Miami en omringende gebieden afspelen. De spelwereld zou nu al groter zijn dan in voorgaande GTA-games, met tevens meer binnenlocaties om te verkennen. Rockstar zou van plan zijn om na release updates uit te brengen waarmee nieuwe missies en steden worden toegevoegd. Dat zou er voor zorgen dat niet alle content op release af hoeft te zijn, wat de aanwezigheid van zogenaamde 'crunch' binnen de ontwikkelaar zou verminderen.

Vier jaar geleden kwam Rockstar onder vuur te liggen vanwege berichten over crunch en een giftige werkcultuur. Het bedrijf zou sindsdien het roer om hebben gegooid. Zo zouden managers die onderdeel waren van de giftige cultuur zijn ontslagen en zouden werkschema's zijn verbeterd. Werknemers zouden flexibelere werktijden hebben en aanspraak kunnen doen op vergoedingen voor fysieke en mentale problemen. Het moraal bij werknemers zou op dit moment dan ook hoog zijn.

Daarbij zou Rockstar ervoor willen waken dat er geen grappen in de game gemaakt worden over gemarginaliseerde groepen binnen de samenleving. Dit in tegenstelling tot eerdere delen uit de GTA-reeks, waarin andere culturen vaak het mikpunt van spot waren. Wel zou het volgens de bronnen nog minstens twee jaar duren voordat het spel af is.

De geschiedenis van Grand Theft Auto

De eerste echte details over GTA VI zijn mogelijk gelekt

Een bekende Braziliaanse Rockstar insider genaamd Matheusvictorbr, heeft in het verleden eerder details over GTA en Red Dead Redemption gedeeld die bleken te kloppen en nu zegt hij de eerste echte details over GTA VI te hebben. En het is een behoorlijke hoeveelheid details ook!

Volgens deze Matheus speelt GTA VI zich af in 2024 en gaat over een tweeling (broer en zus), die op jonge leeftijd van elkaar worden gescheiden na de brute moord op hun ouders door het cartel in 2003. Ze zijn beide op wraak uit, maar doen dit op geheel eigen wijze en ze komen elkaar na ruim 20 jaar weer tegen.

De broer is namelijk een drug enforcement agent geworden en probeert op deze manier alle cartels uit te roeien, inclusief de criminelen die verantwoordelijk zijn voor de moord op zijn ouders. De zus is echter haar eigen cartel begonnen en probeert met grof geweld de andere cartels de nek om te draaien. Het is niet bekend of beide personages speelbaar worden.

GTA VI gaat zich grotendeels afspelen in Carcer City, maar ook in Cuba, Colombia en het op Miami geïnspireerde Vice City. De naam Carcer City kennen we overigens al van een andere Rockstar game, namelijk Manhunt. In de open wereld zouden daarnaast voor het eerst gebouwen kapot kunnen gaan.

Tot slot laat hij weten dat het leger en de cartels gebruik kunnen maken van ‘ambitiueze technologie’ tegen de speler. Wanneer GTA VI nu potjandriedubbeltjes eindelijk eens een keer uitkomt? In 2024, als we deze insider mogen geloven. 

Rockstar wil alle focus op GTA 6 richten

Rockstar heeft naar verluidt de remasters van Grand Theft Auto 4 en Red Dead Redemption even in de ijskast gezet om zich volledig te kunnen focussen op de ontwikkeling van GTA 6. Dat vernam Kotaku van enkele bronnen die bekend zijn met de plannen van Rockstar. Mogelijk krijgen we die remasters alsnog nadat GTA 6 uit is.

Eerder beweerde insider Tez2 dat de remasters waren geannuleerd vanwege de negatieve feedback die Rockstar kreeg over Grand Theft Auto: The Trilogy – Definitive Edition. Volgens diezelfde insider is ook de current gen-update van Red Dead Redemption 2 geannuleerd.

Rockstar maakte zelf bekend dat het stopt met grote updates voor Red Dead Online. In de toekomst bouwt Rockstar verder op reeds bestaande modi in Red Dead Online in plaats van het toevoegen van nieuwe modi en grote updates. Spelers hoeven dus geen grote gethematiseerde evenementen meer te verwachten. Het lijkt er dus op dat Rockstar echt alle middelen in wil zetten voor de ontwikkeling van GTA 6. 

'GTA 6 draait op Rage 9-engine'

Volgens Chris Klippel draait GTA 6 op een vernieuwde versie van de Rage-engine. Volgens de insider die we onder andere kennen van Rockstar Magazine is die engine zijn tijd ver vooruit. "De nieuwe versie van de Rockstar Games graphics engine (Rage9) die gebruikt wordt in GTA 6 is waarschijnlijk geweldig. Ik heb positieve informatie gekregen en we zullen niet teleurgesteld worden. Het gaat om een engine die zijn tijd ver vooruit is."

GTA 6 komt mogelijk in 2025 uit

Officieel heeft Rockstar nog niets bekendgemaakt over de releasedatum van het spel. Tom Henderson is een doorgaans betrouwbare journalist en hij claimt dat GTA 6 uitkomt in 2025. Hij zegt dat in een video op zijn YouTube-kanaal. Jason Schreier van Bloomberg ondersteunt deze claim op Twitter. "Ik weet niet waarom mensen denken dat GTA 6 in 2023 zou uitkomen. Alles dat Tom Henderson heeft gezegd over de game komt overeen met wat ik heb gehoord." Hendersom claimt ook dat Rockstar de game niet te vroeg wil aankondigen omdat ze de game na het aankondigen van de releasedatum niet willen uitstellen. Ook zou Rockstar crunch willen voorkomen.
Het lijkt duidelijk dat GTA 6 al zo’n zes jaar in ontwikkeling is. Op 27 maart 2016 meldde een anonieme bron dat de ontwikkeling begonnen was. Ook meldde Gamesradar op 18 mei 2016 dat de ontwikkeling goed onderweg was.

‘GTA 6 heeft een moderne setting’

Volgens journalist Tom Henderson heeft GTA 6 een moderne setting. Dat meldt hij in een video op zijn YouTube-kanaal. Rockstar zou daarvoor gekozen hebben omdat het ontwikkelaars de ruimte en vrijheid geeft om zoveel mogelijk uitbreidingen te maken voor GTA Online. Een jaren 80-setting zou daarvoor teveel restricties opleveren.

In diezelfde video meldt Henderson dat GTA 6 een veranderende map zou hebben. De map van GTA 6 wordt door updates continu veranderd. Hij vergelijkt de aanpak met die van Fortnite van Epic Games, waarbij de map continu wordt aangepast. Hendersom claimt dat er nieuwe locaties worden toegevoegd en dat de map zelfs uitgebreid zou kunnen worden.

In maart 2018 verscheen er op het YouTube-kanaal The Know een video waarin informatie van een anonieme bron werd gedeeld. Die bron zou zoveel gelekt hebben dat het als betrouwbaar beschouwd kon worden. Volgens die video speelt GTA 6 zich af in Vice City en Zuid-Amerika. Volgens de bron draagt de nieuwe game van Rockstar namelijk de naam 'Project Americas'. De speler zou per vliegtuig heen en weer reizen tussen de twee locaties om bijvoorbeeld drugs te vervoeren voor missies in een Narcos-achtige stijl. 

‘GTA 6 bevat een vrouwelijke protagonist’

Journalist Tom Henderson claimt dat GTA 6 opnieuw meerdere speelbare personages heeft. In GTA 5 kregen spelers voor het eerst de controle over meerdere personages. GTA 6 zou dezelfde formule volgen. Hij bevestigt daarbij dat één van de protagonisten vrouwelijk is. Dat zou een primeur zijn voor de Grand Theft Auto-reeks. Volgens Henderson wordt zij de slimste van het stel en heeft ze kennis over dingen als technologie en hacken. Ook in een video van het YouTube-kanaal The Know komt naar voren dat GTA 6 een vrouwelijk personage bevat.

‘De trailer komt nog in 2022’ 

De eerste trailer van GTA 6 zou nog in 2022 moeten komen. Dat meldt Tez2, een insider die onder de GTA-community als erg betrouwbaar wordt gezien. Hij laat daarbij weten dat hij verwacht dat de trailer vergelijkbaar wordt met de eerste trailer van Grand Theft Auto 5 - oftewel met in-game 'work in progress'-beelden in plaats van een CGI-trailer.

Een preciezere datum wanneer de trailer getoond kan worden gaf Tez2 niet, maar Rockstar heeft er een handje van hun nieuwe games in de herfst te onthullen. Zo werd Grand Theft Auto 5 voor het eerst in november 2011 getoond en kwam de eerste trailer van Red Dead Redemption 2 in oktober 2016 uit.

GTA: The Trilogy bevat mogelijk screenshot GTA 6

Spelers van Grand Theft Auto: The Trilogy - The Definitive Edition vermoeden dat ze een screenshot van Grand Theft Auto 6 in de collectie hebben ontdekt. Volgens GTA Forums is de screenshot te vinden in San Andreas. In Lil' Probe'Inn hangen allerlei foto's gerelateerd aan UFO's aan de muur. Op één van de foto's staat echter een gewoon huis.

Fans kunnen het huis op de foto in geen GTA-game terugvinden, terwijl het huis wel in hoge kwaliteit wordt afgebeeld. Daardoor is discussie ontstaan waar de foto precies vandaan komt. Het huis zou wijzen op Miami (Vice City) als locatie van GTA 6. Logischerwijs is dit niet meer dan speculatie.

De nieuwe GTA is officieel in ontwikkeling

Rockstar Games maakte in een persbericht bekend dat de ontwikkeling van GTA 6 in volle gang is. “Met de ongekende populariteit van GTA 5 weten we dat velen van jullie nieuwsgierig zijn naar een nieuw deel in de Grand Theft Auto-serie. Bij elk nieuw project dat we starten, is het ons doel om aanzienlijk te verbeteren in vergelijking met dat wat we eerder hebben afgeleverd,” meldde de ontwikkelaar.

Lijkt een compleet nieuwe game te worden

Ontwikkelingen en details over GTA 6 worden vanaf nu als eerst gedeeld op het officiële Rockstar Newswire-platform. Rockstar spreekt over het streven naar projecten die “verder gaan dan het eerder geleverde project” (in dit geval GTA 5), wat kan betekenen dat de game een opzichzelfstaande nieuwe game is met een eigen verhaal.

De naam is nog niet bekend

Rockstar spreekt in haar communicatie nog niet van de naam ‘GTA 6.’ Het kan dus zo zijn dat de nieuwe GTA die momenteel in ontwikkeling is een andere naam draagt. Een tweede Vice City of San Andreas, of een volledig nieuwe titel behoren dus nog tot de mogelijkheden. De kans dat de game gewoon Grand Theft Auto 6 gaat heten, is wat ons betreft het grootst.

Voorspelde releasedatum

Analisten van Jefferies, een Amerikaanse investeringsbank en financiële adviesdienst, voorspellen dat de volgende Rockstar-game uitkomt “rond FY24.” Dat is de periode van 1 april 2023 tot en met 31 maart 2024, lichtte game-verslaggever Stephen Totilo toe in zijn tweet. Een vrij brede releaseperiode, maar wie weet gaat het hier wel om de nieuwe GTA.

Releasespeculaties 

Vorige zomer steunde Jason Schreier, journalist en auteur binnen de game-industrie, geruchten dat GTA 6 waarschijnlijk pas rond 2025 zou uitkomen. Na de aankondiging van Rockstar Games afgelopen weekend, paste Schreier zijn voorspelling iets aan door te speculeren dat “Grand Theft Auto VI eerst een ‘valse’ releasedatum van ‘herfst 2023’ zal krijgen, die wordt uitgesteld naar 2024”.

Opmerkingen

Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.Login om een reactie te plaatsen.