De volgende generatie consoles is nodeloos ingewikkeld
Gamer.nl
Nieuws

De volgende generatie consoles is nodeloos ingewikkeld

Met nog ruim twee weken te gaan tot de nieuwe generatie, begint het enthousiasme op te lopen op de Gamer.nl-redactie. Die zin wordt wel een beetje gedempt door alle onduidelijke nieuwtjes en details rondom de nieuwe consoles. Als ik het als ervaren en gerespecteerde (kuch) gamejournalist allemaal al niet snap, wie dan wel?

Vroeger was de lancering van een nieuwe console nog simpel. Je kocht een nieuw apparaat, daar speelde je nieuwe games op, en dat was het. Een schone lei met een lege console, vol met nieuwe spellen en nieuwe kansen. Als je oude games wilde spelen, moest je je oude apparaat aansluiten. Maar meestal verdween dat ding gewoon in de kast of onder een laag stof.

Dit jaar is de overgang naar een nieuwe generatie ingewikkelder dan ooit. En dat terwijl het juist zo simpel zou kunnen zijn! Met volledige backward compatibility zou je naadloos door moeten kunnen spelen op je fonkelnieuwe console, waar al je oude spellen en savegames op je staan te wachten. Games zouden automatisch de allermooiste versie af kunnen spelen en je niet lastig vallen met keuzestress over frames per seconde of ray-tracing. Wat een mooie wereld zou dat zijn! Maar nee: alles ligt een stuk ingewikkelder.

©GMRimport

Daar gaan we

Een van de games waar ik het meest naar uitkijk is Cyberpunk 2077. Die ga ik spelen op mijn nieuwe Xbox Series X, maar het is natuurlijk geen next-gen game. Er zullen wel verbeteringen zijn als ik hem op de volgende generatie speel, zoals kortere laadtijden en een stabielere framerate, al is het niet duidelijk wat de voordelen precies zijn. De echte next-gen versie komt pas volgend jaar uit. Ingewikkeld.

De next-gen versie van Yakuza: Like a Dragon komt wel al in november uit. Althans, als je een Xbox Series hebt. PlayStation 5-bezitters moeten nog tot maart wachten om de game in al zijn glorie te ervaren. Grappig genoeg komt het spel wel op de PlayStation 4 uit, en kun je hem dus via backward compatibility op een PlayStation 5 afspelen. Maar dat is natuurlijk niet de next-gen versie. Ingewikkeld.

Mocht ik toch aan de PS4-versie beginnen en in maart op PS5 verder willen spelen, dan heb ik pech. De savebestanden van de PS4-versie van Yakuza kunnen niet worden overgezet naar de volgende generatie. Hetzelfde geldt trouwens voor Dirt 5. Op Xbox kan dat overigens wel. Ingewikkeld.

©GMRimport

En het is niet alsof het technisch onmogelijk is op de PlayStation 5 om oude opslagbestanden te lezen. Sony bewijst dat zelf met Spider-Man: Miles Morales, waarbij spelers die van de PlayStation 4-versie naar de PS5 overstappen wel hun savegame mee kunnen nemen. Om het nog onbegrijpelijker te maken, geldt dat dan weer niet voor de oude Spider-Man zelf. Savegames van de game uit 2018 werken om de een of andere reden niet in de remaster die bij de Ultimate Edition van Miles Morales zit. Ingewikkeld.

Als ik dan toch Spider-Man ga spelen, moet ik ook nog eens zelf kiezen tussen 60 frames per seconde of ray-tracing en 4K. Collega Ron schreef daar vorige week al over, en het is een keuze waar ook ik liever niet mee wordt lastiggevallen. Devil May Cry 5: Special Edition krijgt zelfs vier verschillende keuzes: 4K/30fps of 1080p/60fps met ray-tracing, of 4K/60fps en zelfs 120fps zonder ray-tracing. Van al die keuzes gaan het me nu al duizelen. Ingewikkeld.

Gebruiksgemak lijkt de achterliggende filosofie van de komende generatie, en toch zit ik met al deze kleine zorgen die daar volkomen haaks op staan.

-

Grote lijst met kleine problemen

De lijst met kleine ergernissen wordt langer en langer. Die ergernissen zijn maar klein, maar als je ze bij elkaar optelt, begint het toch enorm frustrerend te worden. Ik kan me bijvoorbeeld ook behoorlijk opwinden over de backward compatibility van hardware. Op de Xbox Series X kun je je oude controllers van de Xbox One gebruiken, op PlayStation 5 werken je DualShock 4-controllers alleen als je PS4-games speelt. Dat is een heikel punt, want die krengen zijn niet bepaald goedkoop.

En waarom wordt er zo geheimzinnig gedaan over PlayStation VR? De virtual reality-headset zou straks volledig moeten werken op de PlayStation 5, maar er zitten nogal wat haken en ogen aan. Zo werkt de nieuwe camera van de PS5 niet met de vr-headset en moet je dus je oude PS4-camera aansluiten. Daar heb je dan weer een apart verloopstukje voor nodig, die volgens Sony gratis te krijgen is. Hoe en waar je die kunt halen, is voorlopig nog onbekend. En dan zit je dus met twee camera’s in één console te hannesen. Echt handig is het niet.

©GMRimport

Gemak

De volgende generatie draait voor mij voor een groot deel om gemak. Consoles starten straks sneller op en laden games in razend tempo, zodat ik niet hoef te wachten. Op Xbox kan ik mijn spellen op console, pc of telefoon opstarten en verder gaan waar ik was gebleven. Het menu van de PlayStation wil mijn gebruiksgemak aan alle kanten verbeteren, bijvoorbeeld met kaarten waarmee ik een bepaald deel van een game opstart of die aangeven hoe lang ik over een level ga doen.

Gebruiksgemak lijkt de achterliggende filosofie van de komende generatie, en toch zit ik met al deze kleine zorgen die daar volkomen haaks op staan. Het zijn allemaal overgangsproblemen, die na een paar maanden ongetwijfeld als sneeuw voor de zon verdwijnen. Als ik eenmaal gewend bent aan mijn nieuwe consoles, maakt het me waarschijnlijk niks meer uit of ik mijn savegames wel of niet kan overzetten. Maar al die losse eindjes zorgen er wel voor dat ik iets onrustiger naar de volgende generatie toeleef. Ik vind het maar ingewikkeld.

Elke zaterdag verschijnt er een column op Gamer.nl die ingaat op actuele gebeurtenissen. Lees ook de vorige columns:

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
South of Midnight heeft meer dan een miljoen spelers bereikt
Gamer.nl
Nieuws

South of Midnight heeft meer dan een miljoen spelers bereikt

De game verscheen afgelopen april voor Xbox Series, pc en Game Pass

Meer dan een miljoen mensen hebben de op 8 april uitgekomen Xbox Series- en pc-game South of Midnight gespeeld.

Dat blijkt uit een artikel van Game Rant, waar men met Guillaume Provost, studiohoofd van ontwikkelaar Compulsion Games, heeft gepraat. Provost gaf daarbij aan dat de game inmiddels door meer dan een miljoen mensen is gespeeld.

South of Midnight is een third-person actiegame die zich afspeelt in een moerasachtige wereld met monsterachtige wezens. De graphics vallen daarbij meteen op door de unieke manier waarop het geheel stop-motion-animatie nabootst.

In South of Midnight wordt hoofdpersonage Hazel naar een gotische wereld getransporteerd waarin realiteit en fantasie met elkaar verweven zijn en eeuwenoude wezens uit folklore tevoorschijn komen. Het spel is zoals gezegd ontwikkeld door Compulsion Games, dat We Happy Few ontwikkelde en inmiddels onderdeel uitmaakt van Xbox Games Studios.

South of Midnight is verkrijgbaar voor Xbox Series X en S en pc. De game staat ook op Xbox Game Pass. Het spreekt voor zich dat Game Pass-spelers worden meegerekend met de totale spelersaantallen van de game.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Gerucht: Ubisoft heeft negen Assassin's Creed-games gepland
Gamer.nl
Nieuws

Gerucht: Ubisoft heeft negen Assassin's Creed-games gepland

Waaronder een aantal remakes en multiplayergames

Ubisoft zou plannen hebben voor negen Assassin's Creed-games de komende jaren.

Insider Gaming plaatste een artikel waarin het enkele details gaf over deze negen games - waarvan sommigen al zijn bevestigd en anderen al geruime tijd het onderwerp van geruchten zijn. Het gaat om twee grootschalige rpg's in de stijl van Shadows en Valhalla, drie remakes, één 'kleinere' ervaring, twee multiplayergames en één mobiel spel. Deze games moeten volgens de planning de komende zes jaar verschijnen.

De eerstvolgende Assassin's Creed-game die uit zou komen, zou Assassin's Creed Jade zijn, de al onthulde mobiele game die zich in China afspeelt. Dit zou worden opgevolgd door een game met de codenaam Invictus, een multiplayergame die geïnspireerd is door Fall Guys en zestien spelers per potje het tegen elkaar laten opnemen. Er zouden al plannen zijn om de game zo'n vijf jaar te ondersteunen met updates en nieuwe content.

Rond dezelfde tijd als Invictus zou een Assassin's Creed-spel met de codenaam Obsidian uitkomen. Dit zou de remake van Assassin's Creed 4: Black Flag betreffen waar al geruime tijd geruchten over gaan. Ergens nadat de contentplanning voor Assassin's Creed Shadows ten einde komt (ongeveer twee jaar na release van de game) zou vervolgens 'Hexe' op de planning staan, een iets kleinere ervaring met - volgens eerdere geruchten - een focus op bovennatuurlijke krachten. De game zou ongeveer een jaar aan dlc-ondersteuning krijgen.

Ongeveer een jaar na Hexe zou een game met de codenaam Scarlet op de planning staan. Dit zou de volgende grote rpg in de reeks betreffen. Volgens Insider Gaming is de productie van dit spel inmiddels begonnen en zou het qua setting India, de Middenlandse Zee en de Azteken aanhouden. Dit zou gevolgd worden door Stardust, de volgende remake van een Assassin's Creed-game. Het is niet bekend waar de remake op gebaseerd is.

De laatste drie Assassin's Creed-games die op de planning staan, zijn Emerald, de derde rpg en de derde remake. Over de laatste twee titels is nog niets bekend, maar Emerald zou wederom een multiplayergame zijn met een vijfjarenplan.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!