Pokémon zorgt altijd voor ophef, maar dat maakt kennelijk niks uit
Gamer.nl
Nieuws

Pokémon zorgt altijd voor ophef, maar dat maakt kennelijk niks uit

Pokémon stond in mijn hoofd lange tijd gelijk aan gegarandeerd vermaak. Het verzamelen van een steeds groter wordende reeks monsters, een lichte rpg met koddige personages, het vechten in gyms om de allerbeste te worden: je wist waar je aan toe was. Dat is eigenlijk nog steeds zo, maar toch hangt er steeds vaker ophef rondom de serie.

Deze week onthulde Nintendo meer details over Pokémon Home, de app waarmee je via je telefoon of Switch al je pokémon uit verschillende games kunt bewaren en beheren. Laten we zeggen dat de nieuwe informatie niet met gejuich werd ontvangen. Vooral de prijs is opvallend: je moet maar liefst 17,99 euro per jaar neerleggen om je beestjes in de cloud te mogen bewaren. Er is wel een gratis versie, maar die heeft maar plek voor 30 pokémon, en dat is natuurlijk helemaal niks. Het is een belachelijke prijs om zo’n 3 MB aan data (meer kan het toch niet zijn?) op de servers van Game Freak op te slaan. Het is zelfs ruim drie keer zo duur als de Pokémon Bank, die 3DS-spelers trouwens óók nog nodig hebben om al hun zakmonsters te kunnen beheren.

©GMRimport

#Ophef

Pokémon zit al langer middenin de ophef, sinds de release van Sword en Shield. Waar fans gewend waren dat alle bestaande pokémon hun opwachting maakten in een nieuwe game, werd er dit keer flink gesneden in het aantal beschikbare monsters. De National Dex ontbrak en je kon niet al je vriendjes meenemen die je in vorige delen had gevangen. De #Dexit was geboren.

Ik ga hier niet beweren dat je niet teleurgesteld mag zijn in deze franchise. Sterker nog: ik vind veel van de kritiek hartstikke terecht. De prijzen die nu gevraagd worden voor een abonnement op Home, rieken naar uitbuiting. Om de volledige Pokémon-ervaring te beleven, moet je niet alleen de game en aankomende dlc kopen, maar ook nog een jaarlijks abonnement afsluiten. En natuurlijk mag je het jammer vinden dat er zoveel monsters ontbreken in een game waar je naar uitkeek. Ik ben het ook eens met wat collega Jacco eerder al schreef: de kritiek is terecht, al gaan sommige fans veel te ver door ontwikkelaars de hele tijd te bestoken via social media.

Ontwikkelaars luisteren wel naar klachten van spelers op forums, maar ze luisteren pas écht wanneer ze minder geld verdienen.

-

Warme broodjes

Nee, ik wil je aandacht graag ergens anders op vestigen: de verkoopcijfers van de nieuwste Pokémon-games. Na al die klachten en al die fans die om het hardst riepen dat ze er helemaal klaar mee waren en de game zeker niet zouden kopen, zou je verwachten dat de verkopen tegen zouden vallen, toch? Niets is minder waar. Volgens de nieuwste cijfers van Nintendozijn Sword en Shield (tot 31 december) gezamenlijk al ruim 16 miljoen keer over de toonbank gegaan. Lees dat nog even goed, want die cijfers zijn absurd hoog. 16 miljoen exemplaren in zo’n anderhalve maand tijd! Even ter vergelijking: dat is nog maar 7 miljoen minder dan de bestverkochte game op de Switch, Mario Kart 8 Deluxe, en al bijna evenveel als de veelgeprezen lanceringsgame Zelda: Breath of the Wild.

Ondanks alle ophef verkoopt Pokémon nog altijd als een tierelier. Dat zie je bijvoorbeeld ook bij Pokémon Go. Je hoort vaak dat er niet genoeg te doen is, of dat een of ander event zo tegenvalt, maar 2019 was het meest winstgevende jaar ooit voor de mobiele game. Inderdaad, het leverde meer geld op dan toen het uitkwam in 2016 en iedereen die je tegenkwam op straat pokémon stond te vangen.

©GMRimport

Klagen, klagen, maar wel kopen

De conclusie is dus dat we graag klagen over dingen waar we van houden, maar er uiteindelijk toch te veel van houden om het helemaal links te laten liggen. Als je echt ontevreden bent en wilt dat er iets verandert, kun je het beste met je portemonnee stemmen. Pas als een game plotseling dramatisch slecht verkoopt, zal een ontwikkelaar de boodschap echt begrijpen. Kijk bijvoorbeeld naar Ubisoft: na teleurstellende verkopen van The Division 2 en Ghost Recon: Breakpoint hebben ze hun toekomstige games uitgesteld om het roer om te gooien. Ontwikkelaars luisteren wel naar klachten van spelers op forums, maar ze luisteren pas écht wanneer ze minder geld verdienen.

Natuurlijk mag je nog altijd klagen over aspecten van een game nadat je hem hebt gekocht. Geen enkel spel is perfect. Maar laten we ook eerlijk zijn en vaststellen dat Shield en Sword gewoon hartstikke leuke spellen zijn, ook zonder een complete Pokédex. Er zijn vast dingen waar je minder tevreden mee bent, maar laten we niet doen alsof de wereld vergaat. En mocht je écht zo boos zijn, koop dan vooral de volgende game niet, of sluit geen abonnement af op Pokémon Home. Alleen zo komt je boodschap over.

Elke zaterdag verschijnt er een column op Gamer.nl die ingaat op actuele gebeurtenissen. Lees ook:

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Opnames tweede The Batman-film starten in maart 2026
Gamer.nl
Nieuws

Opnames tweede The Batman-film starten in maart 2026

Het is niet duidelijk of Matt Reeves weer regisseert

De opnames van het vervolg op Matt Reeves' The Batman gaat in maart 2026 van start.

Dat werd gemeld in de filmproductienieuwsbrief Production Weekly. Het is na veel onzekerheid goed nieuws voor fans van de eerste film, want het vervolg heeft inmiddels al meerdere vertragingen opgelopen en fans begonnen zelfs bang te worden dat de film er nooit meer zou komen.

In The Batman speelt Robert Pattinson de rol van de gemaskerde wreker. Pattinson moet de komende tijd aan de slag voor de opnames van Dune Messiah, dus daarna kunnen de opnames voor The Batman: Part 2 beginnen, zo lijkt het.

Opvallend is overigens well dat Reeves niet wordt genoemd als regisseur voor het verfilm in Production Weekly. Hoewel hij wel het script heeft geschreven, is het dus nog onduidelijk of hij ook in de regiestoel plaats zal nemen. Volgens geruchten zou een persoonlijke kwestie mogelijk roet in het eten gooien.

Tenzij we anders horen moet The Batman: Part 2 op 1 oktober 2027 in de bioscoop draaien.

View post on X

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Indiana Jones and the Great Circle is nu Steam Deck Verified
Gamer.nl
Nieuws

Indiana Jones and the Great Circle is nu Steam Deck Verified

Daarnaast zijn er diverse bugs opgelost

Dankzij een recent uitgebrachte hotfix voor de pc-versie van Indiana Jones and the Great Circle is de game nu Steam Deck Verified.

De game kon al gespeeld worden op de Steam Deck, maar met de 'Verified'-tag zijn Steam Deck-spelers verzekerd van een zo gebruiksvriendelijk mogelijke ervaring. Dankzij geoptimaliseerde settings wordt voorkomen dat de RAM-limieten worden overschreden en zal de game niet meer vastlopen op Valve's handheld. Daarnaast worden allerlei bugs opgelost, zoals in deze patch notes te lezen valt.

Indiana Jones and the Great Circle verscheen afgelopen december al op Xbox Series-consoles, pc en via Game Pass en is sinds enige tijd ook verkrijgbaar op PlayStation 5. De game heeft een eerstepersoonsperspectief, al wisselt de camera soms naar de derde persoon - bijvoorbeeld tijdens tussenfilmpjes of wanneer Indiana Jones klimt. Het uiterlijk van het hoofdpersonage is gebaseerd op een jonge Harrison Ford, terwijl de stem wordt ingesproken door Troy Baker.

Het verhaal van de game speelt zich af tussen de films Raiders of the Lost Ark en The Last Crusade. Wanneer Indiana Jones in Marshall College op een inbreker in de vorm van een gigantische man stuit die een relikwie steelt, reist de avonturier af naar Vaticaanstad om meer te weten te komen. Andere locaties die spelers bezoeken, zijn onder andere Egypte en de Himalaya.

Sander Hölsgens beloonde de game met een 9 in de Gamer.nl-review: "Indiana Jones and the Great Circle is een fantastisch avontuur. De verhaalvertelling is uitstekend, de regie strak en de gameplay verrassend leuk. Dit is precies wat Xbox nodig heeft: een ijzersterke singleplayergame met een eigen identiteit."

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!