fallout
dlc
seasonpass
fallout4
review
bethesda

Fallout 4: Far Harbor DLC - review

Geplaatst: 4 juni 2016 om 11:52Aangepast: 4 juni 2016 om 12:44
Bethesda beloofde bij de aankondiging van de Far Harbor DLC het grootste gebied dat ze ooit in een DLC hebben gestopt richting Fallout 4 te brengen. Om het stukje content te beoordelen hebben we de redactie Ghoul Bas uit zijn ru… uhm nucleaire bunker getrokken.

Bethesda weet altijd met gewaagde uitspraken de aandacht van veel gamers tot zich te richten. Met het verschijnen van de Far Harbor DLC van Fallout 4 hebben we een aantal loonlijstslaven van de uitgever op een paar pikante uitspraken kunnen betrappen. Zo is Far Harbor het grootste nieuwe gebied dat Todd Howard en zijn collega’s ooit aan een game hebben toegevoegd. Al snel wordt duidelijk dat deze belofte zeker niet gelogen is. Helaas weet Far Harbor zich op andere vlakken een stuk minder goed te onderscheiden.

Goed verhaal, lekker kort

Far Harbor is het derde DLC pakket voor Fallout 4 en is eigenlijk het eerste stukje extra content dat een uitgebreid verhaal toevoegt. Het begint allemaal met de zoektocht naar een vermiste meid die zich op een voor jou nog onbekend eiland bevindt. Wanneer je eenmaal de boot hebt genomen naar deze nieuwe wereld kom je al snel tot de conclusie dat je zoektocht naar de verloren dame niet het enige is dat je bezig gaat houden. Zo krijg je net als in bijna iedere Bethesda titel een aantal quests waarbij je keuzes gaat maken welke factie je helpt bij het oplossen van een probleem dat iedere ziel op het eiland treft.

Het verhaal kent zeker wel diepgang en gaat verder in op het thema waarbij de vraag wordt gesteld of Synths (robots die zo ver zijn ontwikkeld dat ze menselijke eigenschappen zoals emoties, bloed en de mogelijkheid om eindeloos te janken over zaken die mensen met een korte aandacht spanne zeker niet interesseren) evenveel bestaansrecht hebben als de mens. Hoewel dit een zeer filosofische gegronde kwestie is, valt de uitwerking een beetje tegen. Zelden krijg je het gevoel dat er alles uit het onderwerp wordt gehaald en dat je een verhaal voorgeschoteld krijgt dat echt in je hoofd gaat zitten en je na laat denken. Een gemiste kans als je het mij vraagt.

De missies die het verhaal aan elkaar koppelt verschillen heel erg van kwaliteit. Het ene moment zit je lekker in het verhaal en wissel je schietactie af met het verzamelen van een verloren voorwerp in een ‘verlaten’ bunker, het andere moment moet je een veel te lang gerekte puzzel oplossen die erg veel weg heeft van Minecraft. Deze puzzel is zo gerekt dat het op een gegeven moment zelfs vervelend begint aan te voelen en je het verhaal daardoor helemaal kwijtraakt. Waarom Bethesda deze puzzel in de DLC heeft gestopt is me een groter raadsel dan de oplossing van dit uiterst vermoeiende vraagstuk.

Geen vernieuwingen

Hoewel Far Harbor een groot nieuw gebied met zich meebrengt waar de inwendige Colombus een ingetogen dansje niet voor schuwt, is er weinig nieuws onder de nucleaire regen. Er zijn veel locaties te bezoeken die ieder een eigen verhaal weten te vertellen en je belonen met nieuwe gear, stimpacks en meer als je ze helemaal weet uit te pluizen. Toch voelt het al snel aan als een bekend boek dat je al eens hebt gelezen. Zo gaat je mond niet van verbazing open vallen. De die-hard Fallout fans zijn echt wel meer gewend dan de portie die ze ditmaal krijgen voorgeschoteld.

Ook het scala aan nieuwe vijanden en wapens dat Bethesda aan Far Harbor heeft toegevoegd is weinig creatief te noemen. In veel gevallen gaat het om reskins van vijanden die we in The Elder Scrolls of Fallout al eens gezien hebben. Het wapenmateriaal dat ingezet wordt om dit nieuwe gespuis op hun plek te zetten laat soms te wensen over. Ja, erg leuk zo’n lever action rifle maar die hebben we al vaak genoeg gezien. Van de creatieve geniën achter Skyrim, Oblivion en Fallout 3 mag je toch wel iets meer verwachten dan een rehash van alles wat we al ooit gezien hebben.


Positiviteit

Na het lezen van de voorgaande alinea’s ben je nu toch wel tot de conclusie gekomen dat Far Harbor niet de DLC is geworden waar ik als Fallout 4 fan zo op had gehoopt. Toch biedt het pakket zeker een aantal zaken die de aankoop zeker te verantwoorden maken. Zoals al genoemd valt er veel te ontdekken en is er voor de avonturiers die graag een nieuw territorium onveilig willen maken met mini nukes genoeg oppervlak om hun kunsten te vertonen. Far Harbor biedt iets meer verticaliteit en varieert diverse waterlocaties zoals moerassen, een vissersdorpje en een schepenkerkhof om zo een aangenaam nieuw gebied te leveren. De variatie tijdens de exploratie voelt lekker aan en het rondstruinen geeft daardoor al snel een zalig gevoel.

Daarnaast biedt het de vertrouwde Fallout gameplay waarbij je via je eigen speelstijl verschillende doelen bereikt. De content is daardoor uiterst geschikt om een tweede keer op een andere manier te doorlopen en een compleet ander avontuur te beleven. Far Harbor voegt verder nog een nieuwe companion toe en heeft voldoende sidequest om je personage zeker een flink aantal levels te laten stijgen zonder te hoeven grinden.

Al met al zit er genoeg content in Far Harbor om je zeker weer een uur of twintig mee te vermaken. Het vermaak komt alleen niet op het niveau wat we normaal van Bethesda gewend zijn. Far Harbor kost 25 euro voor iedereen die de Season Pass niet heeft en is uit op de PC, PS4 en Xbox One.

Conclusie

In dit artikel

Lees Meer


Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..

Opmerkingen

Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.Login om een reactie te plaatsen.

Gerelateerde artikelen

Meer artikelen tonen
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..