Nintendo Switch OLED, Nintendo Switch 2019 en Nintendo Switch Lite kopen en alle informatie

Nintendo Switch

Inhoudsopgave

 1. Welke Nintendo Switch is beter?
 2. Wat is het verschil tussen de oude en nieuwe Nintendo Switch?
 3. Welke Nintendo Switch moet ik kiezen?
 4. Welke games moet ik gelijk kopen voor mijn nieuwe Nintendo Switch? Wat zijn de beste Nintendo games die te koop zijn?
 5. Alles over de Nintendo Switch Controllers
 6. Nintendo Switch Online (NSO)

Alles over de (bijna) best verkochte console van Nintendo, de Nintendo Switch. Lees alles over de Nintendo Switch OLED, Nintendo Switch Lite en Nintendo Switch 2019 verschillen 

De Nintendo Switch bestaat op het moment van schrijven al ruim 5 jaar en zoals het er nu naar uitziet zal hij er zeker nog eens 5 jaar zijn. Reden genoeg om deze console dus nog steeds te overwegen als je op zoek bent naar een unieke game console en er eentje wilt gaan kopen. 

De Nintendo Switch is uniek omdat hij niet alleen aangesloten kan worden op een TV (in het geval van de Nintendo Switch 2019 en de Nintendo Switch OLED) maar ook in handheld onderweg gebruikt kan worden. In handheld mode worden de graphics wel wat gedownscaled maar ziet het er nog steeds goed uit. In het geval van de Nintendo Switch OLED heb je de beste handheld ervaring door het grotere OLED scherm.

Een ander uniek punt van de Nintendo Switch is het spelen van first party Nintendo games. Games zoals bijvoorbeeld Mario Kart 8 Deluxe, Super Mario Odyssey, Pokemon, Legend of Zelda Breath of the Wild, Pikmin en Animal Crossing zijn alleen speelbaar op de Nintendo consoles.

De Nintendo Switch blijft na 5 jaar nog steeds overeind

De Nintendo Switch is na 5 jaar nog steeds een relevante console. En dat is knap! In deze 5 jaar zijn er diverse upgrades doorgevoerd en nieuwere modellen aan de line-up toegevoegd. Elke Nintendo Switch heeft zijn eigen usecase, er is dus altijd een Nintendo Switch die aan jouw persoonlijke behoefte voldoet. De Nintendo Switch is geen krachtpatser, maar de unieke games library en mogelijkheid om handheld en docked te spelen maken hem uniek.Anno 2022 is er nog steeds genoeg vlees op het bot om de aanschaf van een 5 jaar oude console te rechtvaardigen.
8
80
 • Pluspunten
 • De games!
 • Handheld & Docked spelen
 • Goedkoper dan de andere current gen consoels
 • OLED scherm is erg mooi
 • e-Shop sales zijn vaak erg goed
 • Minpunten
 • Grafisch blijft de console achter
 • Joy-Con drift kan opspelen
 • Originele Nintendo games blijven duur
 • Minder AAA 3rd party games

Nintendo Switch 2019

Nintendo Switch 2019 mM

De Nintendo Switch 2019 is de opvolger van de "oude" Nintendo Switch. Dit model heeft een betere accu zodat je langer in handheld modus kunt spelen. Verder wordt deze versie iets minder warm. Dit is het basis model van de Nintendo Switch.

Nintendo Switch OLED (De nieuwe Nintendo Switch)

Nintendo Switch OLED model

De Nintendo Switch OLED is de nieuwste versie van de Nintendo Switch die in 2021 is uitgekomen. Het grote verschil met de Nintendo Switch 2019 is het grotere OLED beeldscherm. Verder heeft het dock een netwerk aansluiting en is hij verkrijgbaar in andere kleuren. 

Nintendo Switch Lite

Nintendo Switch Lite

De Nintendo Switch Lite is de volledige handheld versie van de Nintendo Switch. Naast dat het model wat kleiner is, zit er geen dock bij en geen losse J0y-Cons. De Switch Lite is in een aantal hippe kleurtjes koop en is een stuk vriendelijker voor je bankrekening. 

Games zoals bijvoorbeeld Mario Kart 8 Deluxe, Super Mario Odyssey, Pokemon, Legend of Zelda Breath of the Wild, Pikmin en Animal Crossing zijn alleen speelbaar op de Nintendo consoles. 

Welke Nintendo Switch is beter?

Deze vraag is redelijk eenvoudig te beantwoorden. Wil je op een TV gamen? Is je antwoord ja, dan valt de Nintendo Switch Lite af. Wil je op TV en ook handheld spelen? Dan is het antwoord: Koop een Nintendo Switch OLED. Wil je alleen op TV spelen? Koop dan lekker de Nintendo Switch 2019. Game je alleen handheld en is geld geen probleem? Koop dan ook een Nintendo Switch OLED. Speel je alleen handheld en moet je op je budget letten, dan is de Nintendo Switch Lite wat voor jou. Daarnaast is de Nintendo Switch Lite ook kleiner en makkelijker mee te nemen dan de Nintendo Switch OLED. Maar het scherm van de OLED geeft de doorslag.

De nieuwe Nintendo Switch

De nieuwe Nintendo Switch daar bedoelen we de Nintendo Switch OLED mee. De Switch OLED is in 2021 uitgebracht en de adviesprijs is 349 euro. Hij is verkrijgbaar in Wit en in Neon Blauw Rood. Wat de verschillen zijn en welk Nintendo Switch model de beste is gaan we je vertellen.

Wat is het verschil tussen de oude en nieuwe Nintendo Switch?

Deze vraag horen we veel. We moeten dan eerste bepalen wat de "oude" Nintendo Switch is en wat is de "nieuwe" Nintendo Switch. Grofweg kun je deze volgorde aanhouden.

 • Nintendo Switch (uitgebracht/released 2017)
 • Nintendo Switch 2019 (uitbracht/released 2019)
 • Nintendo Switch Lite (uitgebracht/released 2019)
 • Nintendo Switch OLED (uitgebracht/released 2021)

De oude Nintendo Switch is dus uitgebracht in 2017 en heeft modelcode nummer HAC-001, in 2019 is het nieuwe 2019 model van de nieuwe Nintendo Switch 2019 uitgebracht. In principe exact hetzelfde model, maar met een betere accuduur. Dit model herken je aan de code HAC-001(-01). Dus mocht je er eentje 2e hands kopen, dan kun je checken op deze code achterop. 

Alle andere verschillen tussen alle Nintendo Switch modellen vind je hieronder. Het "oude" model van de Nintendo Switch nemen we niet meer mee in dit overzicht omdat dit model niet meer te koop is. Als we het hebben over de nieuwste Nintendo Switch model, dan praten we over de Nintendo Switch OLED.


Speciale Nintendo Switch modellen

Soms komen er speciale Nintendo Switch modellen uit. Deze hebben dan vaak een andere kleur, of er komt bijvoorbeeld een spel meegeleverd. Hieronder een aantal speciale uitvoeringen die leverbaar zijn of waren van de Nintendo Switch:

 • Nintendo Switch Rood + Super Mario Odyssey
 • Nintendo Switch OLED - Zelda Edition
 • Nintendo Switch OLED - Pokemon Scarlet & Violet Edition
 • Nintendo Switch (2019 model) - Monster Hunter Rise Edition
 • Nintendo Switch- Animal Crossing: New Horizons Editie
 • Nintendo Switch - Mario Kart 8 Deluxe bundle
 • Nintendo Switch Geel - Pokemon Let's Go Eevee edition
 • Nintendo Switch (Neon Blauw, Neon Rood) - Limited Fortnite edition
 • Nintendo Switch (Neon Blauw, Neon Rood) - Splatoon 2 edition
 • Nintendo Switch Grijs - Diablo 3 edition 
 • Nintendo Switch Grijs - Super Smash Bros Ultimate edition
 • Nintendo Switch (2019 model) - Mario Red and Blue Edition
 • Nintendo Switch Rood en Blauw - Ring Fit bundel

Zoals je aan het lijstje kun zien zijn er best veel verschillende Nintendo Switch modellen uitgebracht. Ze zijn echter niet allemaal meer te koop. De meeste speciale edities kenmerken zich door exclusieve kleuren of prints op de Joy-cons of Dock. Andere modellen bevatten bijvoorbeeld alleen maar een bepaald spel erbij.


Welke Nintendo Switch moet ik kiezen?

Welk Nintendo Switch model je moet kopen is natuurlijk afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Om te weten wat de verschillen zijn leggen we je hieronder het een en ander uit. 

We vertellen je waarom je welk Nintendo Switch model moet kiezen:

 • Nintendo Switch 2019
 • Nintendo Switch Lite
 • Nintendo Switch OLED

Zo kun je lezen wat het verschil is tussen de oude en de nieuwe Nintendo Switch en hoe je ze kunt herkennen. Waarom je een Nintendo Switch OLED of Nintendo Switch Lite moet kiezen.

Kort samengevat is vooral je budget en of je op een televisie wilt gamen een doorslaggevende factor.


Waarom een Nintendo Switch 2019 kopen? 

De Nintendo Switch 2019 is het basis model van de Nintendo Switch. Het heeft het standaard 720p scherm. Er zit een dock bij en twee losse Joy-Con controllers. Qua prijs zit dit model tussen de Nintendo Switch Lite en de Nintendo Switch OLED in. Zoek je dus gewoon de Nintendo Switch en wil je net niet extra betalen voor de Nintendo Switch OLED? Dan is dit de keuze voor jou.

Je koopt de Nintendo Switch 2019:

 • Als je op de TV gaat gamen
 • Als je af en toen eens in handheld mode onderweg wilt game

Waarom de Nintendo Switch OLED kopen?

Een Nintendo Switch OLED koop je als je de beste handheld gaming ervaring wilt hebben. Dit model is in basis hetzelfde als de Nintendo Switch 2019 maar dan met een 720p OLED scherm. En dat zie je direct. Het dock heeft een kleine upgrade gehad en heeft een netwerk aansluiting gekregen. 

Je koopt een Nintendo Switch OLED:

 • Als je op TV gaat gamen
 • Als je ook graag handheld gamed
 • Als geld geen issue is

Waarom de Nintendo Switch Lite kopen? 

Een Nintendo Switch Lite koop je wanneer je niet op TV wilt gamen en je budget een rol speelt. Andere reden kan zijn als je kleine handen hebt (kinderen). De Nintendo Switch Lite is de perfecte versie als je veel onderweg gamed vanwege zijn formaat.

Je koopt een Nintendo Switch Lite:

 • Als je alleen handheld gamed
 • Als je op je budget moet letten
 • Als je veel onderweg bent en portability en formaat erg belangrijk is
Nintendo Switch, welke games moet ik kopen?

Welke games moet ik gelijk kopen voor mijn nieuwe Nintendo Switch? Wat zijn de beste Nintendo games die te koop zijn?

Je koopt een NintendoSwitch uiteraard om al die top 1st party Nintendotitels te kunnen spelen die uit de Nintendo schuur komen. Nintendo heeft een rijke geschiedenis en vele iconische franchises. Ooit begonnen met Donkey Donkey, Jump Man, en Link. Tot aan de nieuwste Splatoon en Animal Crossing delen. 

Ben je niet heel erg bekend met Nintendo. Wat ik wel gek zou vinden overigens. Hieronder kort een aantal tips van games die je zeker in huis moet halen als je hebt besloten om de nieuwste console van Nintendo in huis te halen.


Mario Kart 8 Deluxe Booster Pass

#1. Mario Kart 8 Deluxe

Mario Kart 8 Deluxeis een titel die eigenlijk nooit teleurstelt. Ook niet in het geval van deeltje 8. Kunstzinnige diepgang zit er niet in, maar als je op zoek bent naar ‘gewoon vermaak’ is Mario Kart 8 volgens Jurjen de beste game die je op dit moment kunt kopen.

Super Mario 3D World + Bowsers Fury kopen

#2. Super Mario 3D World + Bowser's Fury

Ook al wordt er niet om planeetjes gerend in Super Mario 3D World, je voelt in alles dat dit spel door hetzelfde team is geschapen als de machtige Super Mario Galaxy-spellen. Net als die games, barst deze nieuwe Mario bijna uit zijn voegen van de fun, flair en verrassingen. Lees hier de complete review.

Metroid Dread Switch

#3. Metroid Dread

Samuel z’n main in Super Smash Bros Ultimate is Ridley en dat is niet alleen omdat de ruimtedraak er zo metal uitziet. Het is ook een expressie van zijn liefde voor de Metroid-franchise, wat de moeder is van zijn favoriete gamegenre: de metroidvania. Zeggen dat onze Spanjaard stond te popelen om aan Metroid Dread te beginnen, is dus de understatement van het jaar! Lees hier de complete review.Meer honorable mentions (Nintendo Exclusives) zijn: The Legend of Zelda - Breath of the Wild, Mario Odyssey, Super Smash Bros. Ultimate, Paper Mario Origami King,Luigi's Mansion 3, Pikmin Deluxe, Pokémon Legends Arceus.


Alles over de Nintendo Switch Controllers

De Nintendo Switch OLED en de Nintendo Switch 2019 model hebben beide afneembare Joy-Con controllers. Hier is nogal wat om te doen geweest. De oudere Nintendo Switch modellen hadden Joy-Cons die nogal eens last hadden van stick drift. Wat dat is en hoe je het oplost kun je hier lezen.


Nintendo Joy-Con's:

De Joy-Con is eigenlijk een mini controller. Ze zitten aan de zijkant van de Nintendo Switch en je kunt ze los halen. Je kunt ze dan als twee losse mini controllers gebruiken. Je kunt ze ook in een Joy-Con Grip plaatsen, zodat je er een grote draadloze controller van kunt maken. 

De Joy-Cons hebben wel stroom nodig. Je kunt ze opladen door ze aan je Nintendo Switch vast te klikken aan de zijkant, of door een los laadstation te kopen. 

Voor sommige mensen zijn de Joy-Cons te klein. Je kunt daarom ook 3rd party joy-Con's kopen. Bekende voorbeelden hiervan zijn de Hori split Pad Pro of bijvoorbeeld de Binbok Joy-Cons

Nintendo Switch Wireless Pro controller

De Nintendo Switch Wireless Pro controller is een officiele Nintendo controller. Je kunt hem opladen via een USB-C kabel die is meegeleverd. Deze controller biedt een betere grip en leent zich uitstekend voor langere speelsessies. Deze controller is ook handzamer voor mensen met grotere handen. Lees hier alles over de accessoires die beschikbaar zijn op de Nintendo Switch

Nintendo Switch Wired Controllers

Er zijn ook bedrade Nintendo Switch controllers te koop. Dit is meestal niet de beste optie omdat je vaak niet in de buurt van je Nintendo Switch zelf zit. Daarnaast zijn draden rommelig en kunnen ze kapot gaan. er is wel een voordeel, ze zijn een stuk goedkoper. zoek je dus een alternatief voor de Joy-Con's en wil je niet teveel geld uitgeven dan is een bedrade controller zeker een alternatief. 
Nintendo Switch Controllers, Wired, Bedraad


Nintendo Switch Online (NSO)

Je kunt ook online gamen met de Nintendo Switch. Je hebt hier wel een abonnement voor nodig. Het zogenaamde Nintendo Switch Online (NSO) abonnement. Naast dat je samen online kunt gamen, heb je ook toegang tot cloud saves voor je savegames en kun je NES, SNES games spelen. Neem je het uitbreidingspakket erbij dan kun je ook nog N64, en Sega Mega Drive games spelen, en je krijgt toegang tot gratis DLC voor Animal Crossing en Mario Kart 8 Deluxe Booster Course. 

Het is niet gratis, de goedkoopste opties zijn de jaar abonnementen en dan ook nog het familielidmaatschap. Je kunt dan met maximaal 8 accounts gebruik maken van de dienst. Hieronder zie je het complete aanbod.


Nintendo Switch Online verschillen


Video: De Nintendo Switch OLED

In deze video kom je van alles te weten over het nieuwste Switch model. De Switch OLED. Bekijk Lucas en Martin in de onderstaande video.

Video: Wouter pakt de Nintendo Switch uit

In deze video laat Wouter je zien wat je nu precies koopt als je een Nintendo Switch in huis haalt. In deze unboxing video zie je wat er precies meegeleverd wordt

Video: Nintendo Switch Lite, Klein maar fijn?

Dennis en Martin vertellen je in deze video van alles en nog wat over de Switch Lite. Twijfel je tussen de verschillende Nintendo Switch modellen? Kijk dan deze video.Nieuws over de Nintendo Switch

De Switch is na 5 jaar nog steeds hot! Lees hieronder de laatste nieuwsartikelen over de Nintendo Switch en de Nintendo Switch games.