Alles over de verschillen: Nintendo Switch 2019, Switch OLED en Switch Lite.

Nintendo Switch

Inhoudsopgave

 1. Welk Nintendo Switch model moet ik hebben?
 2. Lachen die Nintendo Switch! Welke games moet ik gelijk kopen?
 3. Alles over de Nintendo Switch Controllers
 4. Nintendo Switch Online (NSO)

Alles over de (bijna) best verkochte console van Nintendo, de Nintendo Switch. Lees alles over de Switch OLED, Switch Lite en Switch 2019. 

De Nintendo Switch bestaat op het moment van schrijven al ruim 5 jaar en zoals het er nu naar uitziet zal hij er zeker nog eens 5 jaar zijn. Reden genoeg om deze console dus nog steeds te overwegen als je op zoek bent naar een unieke game console. 

De console is uniek omdat hij niet alleen aangesloten kan worden op een TV (in het geval van de Switch 2019 en de Switch OLED) maar ook in handheld onderweg gebruikt kan worden. In handheld mode worden de graphics wel wat gedownscaled maar ziet het er nog steeds goed uit. In het geval van de Switch OLED heb je de beste handheld ervaring door het grotere OLED scherm.

Een ander uniek punt van de Switch is het spelen van Nintendo games. Games zoals bijvoorbeeld Mario Kart Deluxe, Super Mario Odyssey, Pokemon, Legend of Zelda Breath of the Wild, Pikmin en Animal Crossing zijn alleen speelbaar op de Nintendo consoles.

De Nintendo Switch blijft na 5 jaar nog steeds overeind

De Nintendo Switch is na 5 jaar nog steeds een relevante console. En dat is knap! In deze 5 jaar zijn er diverse upgrades doorgevoerd en nieuwere modellen aan de line-up toegevoegd. Elke Nintendo Switch heeft zijn eigen usecase, er is dus altijd een Nintendo Switch die aan jouw persoonlijke behoefte voldoet. De Nintendo Switch is geen krachtpatser, maar de unieke games library en mogelijkheid om handheld en docked te spelen maken hem uniek.Anno 2022 is er nog steeds genoeg vlees op het bot om de aanschaf van een 5 jaar oude console te rechtvaardigen.
8
80
 • Pluspunten
 • De games!
 • Handheld & Docked spelen
 • Goedkoper dan de andere current gen consoels
 • OLED scherm is erg mooi
 • e-Shop sales zijn vaak erg goed
 • Minpunten
 • Grafisch blijft de console achter
 • Joy-Con drift kan opspelen
 • Originele Nintendo games blijven duur
 • Minder AAA 3rd party games

Nintendo Switch 2019

Nintendo Switch 2019 model

De Switch 2019 is de opvolger van de "oude" Switch. Dit model heeft een betere accu zodat je langer in handheld modus kunt spelen. Verder wordt deze versie iets minder warm. Dit is het basis model van de Nintendo Switch.

Nintendo Switch OLED

Nintendo Switch OLED model

De Nintendo Switch OLED is de nieuwste versie van de Nintendo Switch die in 2021 is uitgekomen. Het grote verschil met de Switch 2019 is het grotere OLED beeldscherm. Verder heeft het dock een netwerk aansluiting en is hij verkrijgbaar in andere kleuren. 

Nintendo Switch Lite

Nintendo Switch Lite

De Switch Lite is de volledige handheld versie van de Switch. Naast dat het model wat kleiner is, zit er geen dock bij en geen losse joycons. De Lite is in een aantal hippe kleurtjes koop en is een stuk vriendelijker voor je bankrekening. 

Games zoals bijvoorbeeld Mario Kart Deluxe, Super Mario Odyssey, Pokemon, Legend of Zelda Breath of the Wild, Pikmin en Animal Crossing zijn alleen speelbaar op de Nintendo consoles. 

Welk Nintendo Switch model moet ik hebben?

Deze vraag is redelijk eenvoudig te beantwoorden. Wil je op een TV gamen? Is je antwoord ja, dan valt de Switch Lite af. Wil je op TV en ook handheld spelen? Dan is het antwoord: Koop een Switch OLED. Wil je alleen op TV spelen? Koop dan lekker de Switch 2019. Game je alleen handheld en is geld geen probleem? Koop dan ook een Switch OLED. Speel je alleen handheld en moet je op je budget letten, dan is de Switch Lite wat voor jou. Daarnaast is de Switch Lite ook kleiner en makkelijker mee te nemen dan de Switch OLED. Maar het scherm van de OLED geeft de doorslag.Nintendo Switch 2019 koop je wanneer:

 • Je op de TV gaat gamen
 • Af en toen eens in handheld wilt game

De Nintendo Switch OLED koop je wanneer:

 • Je op TV gaat gamen
 • Je ook graag handheld gamed
 • Geld geen issue is

De Nintendo Switch Lite koop je wanneer:

 • Je alleen handheld gamed
 • Je op je budget moet letten
 • Je veel onderweg bent en portability erg belangrijk is
Nintendo Switch, welke games moet ik kopen?

Lachen die Nintendo Switch! Welke games moet ik gelijk kopen?

Je koopt een Nintendo uiteraard om al die top 1st party titels te kunnen spelen die uit de Nintendo schuur komen. Nintendo heeft een rijke geschiedenis en vele iconische franchises. Ooit begonnen met Donkey Donkey, Jump Man, en Link. Tot aan de nieuwste Splatoon en Animal Crossing delen. 

Ben je niet heel erg bekend met Nintendo. Wat ik wel gek zou vinden overigens. Hieronder kort een aantal tips van games die je zeker in huis moet halen als je hebt besloten om de nieuwste console van Nintendo in huis te halen.Mario Kart 8 Deluxe Booster Pass

#1. Mario Kart 8 Deluxe

Mario Kart is een titel die eigenlijk nooit teleurstelt. Ook niet in het geval van deeltje 8. Kunstzinnige diepgang zit er niet in, maar als je op zoek bent naar ‘gewoon vermaak’ is Mario Kart 8 volgens Jurjen de beste game die je op dit moment kunt kopen.

Super Mario 3D World + Bowsers Fury kopen

#2. Super Mario 3D World + Bowser's Fury

Ook al wordt er niet om planeetjes gerend in Super Mario 3D World, je voelt in alles dat dit spel door hetzelfde team is geschapen als de machtige Super Mario Galaxy-spellen. Net als die games, barst deze nieuwe Mario bijna uit zijn voegen van de fun, flair en verrassingen. Lees hier de complete review.

Metroid Dread Switch

#3. Metroid Dread

Samuel z’n main in Super Smash Bros Ultimate is Ridley en dat is niet alleen omdat de ruimtedraak er zo metal uitziet. Het is ook een expressie van zijn liefde voor de Metroid-franchise, wat de moeder is van zijn favoriete gamegenre: de metroidvania. Zeggen dat onze Spanjaard stond te popelen om aan Metroid Dread te beginnen, is dus de understatement van het jaar! Lees hier de complete review.Meer honorable mentions (Nintendo Exclusives) zijn: The Legend of Zelda - Breath of the Wild, Mario Odyssey, Super Smash Bros. Ultimate, Paper Mario Origami King,Luigi's Mansion 3, Pikmin Deluxe, Pokémon Legends Arceus.


Alles over de Nintendo Switch Controllers

De Switch OLED en 2019 model hebben beide afneembare Joy-Con controllers. Hier is nogal wat om te doen geweest. De oudere Nintendo Switch modellen hadden Joy-Cons die nogal eens last hadden van stick drift. Wat dat is en hoe je het oplost kun je hier lezen.


Nintendo Joy-Con's:

De Joy-Con is eigenlijk een mini controller. Ze zitten aan de zijkant van de Switch en je kunt ze los halen. Je kunt ze dan als twee losse mini controllers gebruiken. Je kunt ze ook in een Joy-Con Grip plaatsen, zodat je er een grote draadloze controller van kunt maken. 

De Joy-Cons hebben wel stroom nodig. Je kunt ze opladen door ze aan je Nintendo Switch vast te klikken aan de zijkant, of door een los laadstation te kopen. 

Voor sommige mensen zijn de Joy-Cons te klein. Je kunt daarom ook 3rd party joy-Con's kopen. Bekende voorbeelden hiervan zijn de Hori split Pad Pro of bijvoorbeeld de Binbok Joy-Cons

Nintendo Switch Wireless Pro controller

De Switch Wireless Pro controller is een officiele Nintendo controller. Je kunt hem opladen via een USB-C kabel die is meegeleverd. Deze controller biedt een betere grip en leent zich uitstekend voor langere speelsessies. Deze controller is ook handzamer voor mensen met grotere handen. Lees hier alles over de accessoires die beschikbaar zijn op de Nintendo Switch

Switch Wired Controllers

Er zijn ook bedrade controllers te koop. Dit is meestal niet de beste opties omdat je vaak niet in de buurt van je Switch zelf zit. Daarnaast zijn draden rommelig en kunnen ze kapot gaan. er is wel een voordeel, ze zijn een stuk goedkoper. zoek je dus een alternatief voor de Joy-Con's en wil je niet teveel geld uitgeven dan is een bedrade controller zeker een alternatief. Nintendo Switch Controllers, Wired, Bedraad


Nintendo Switch Online (NSO)

Je kunt ook online gamen met de Nintendo Switch. Je hebt hier wel een abonnement voor nodig. Het zogenaamde Nintendo Switch Online abonnement. Naast dat je samen online kunt gamen, heb je ook toegang tot cloud saves voor je savegames en kun je NES en SNES games spelen. Neem je het uitbreidingspakket erbij dan kun je ook nog N64, en Mega Drive games spelen, en je krijgt toegang tot gratis DLC voor Animal Crossing en Mario Kart 8 Deluxe Booster Course. 

Het is niet gratis, de goedkoopste opties zijn de jaar abonnementen en dan ook nog de familielidmaatschap. Je kunt dan met maximaal 8 accounts gebruik maken van de dienst. Hieronder zie je het complete aanbod.


Nintendo Switch Online verschillen


Video: De Nintendo Switch OLED

In deze video kom je van alles te weten over het nieuwste Switch model. De Switch OLED. Bekijk Lucas en Martin in de onderstaande video.

Video: Wouter pakt de Nintendo Switch uit

In deze video laat Wouter je zien wat je nu precies koopt als je een Nintendo Switch in huis haalt. In deze unboxing video zie je wat er precies meegeleverd wordt

Video: Nintendo Switch Lite, Klein maar fijn?

Dennis en Martin vertellen je in deze video van alles en nog wat over de Switch Lite. Twijfel je tussen de verschillende Nintendo Switch modellen? Kijk dan deze video.Nieuws over de Nintendo Switch

De Switch is na 5 jaar nog steeds hot! Lees hieronder de laatste nieuwsartikelen over de Nintendo Switch en de Switch games.