Alles over de PlayStation 5

Alles over de PlayStation 5

Alles over de de populaire console van Sony, de PlayStation 5. Je leest en ziet hier alles over de PS5 Disc Edition, PS5 Digital Edition en de verschillen. 

De PlayStation 5 verscheen op 19 november in Nederland. De console was beperkt verkrijgbaar op lancering en is op het moment van schrijven nog steeds moeilijk te verkrijgen. Maar wat maakt deze nieuwe spelcomputer van Sony nou zo bijzonder? 

De hardware in de PS5 is net als Xbox Series X state of the art, al is de console van Microsoft op papier nog net even wat sneller. Dat geldt voor de CPU, GPU en tot op zekere hoogte het RAM-geheugen, maar heel veel scheelt het niet. Het grote verschil in specs, buiten de SSD, is dat de PlayStation 5 een veel hogere kloksnelheid gebruikt in de videokaart, en dat genereert hitte.

Het design en vooral de afmeting van de PlayStation 5 heeft dan ook tot op zekere hoogte een functie, aangezien je een behoorlijk airflow en fan nodig hebt om al die hitte op een zo efficiënt mogelijke manier uit de case te krijgen. Niet alleen de PS5 zelf is dan ook groot, maar ook de gebruikte fan en heatsink zijn reusachtig te noemen.

De PS5 is een krachtig bakbeest met een next-gen controller

Er us een shitload te vertellen over de PS5, maar hieronder nog even in vogelvlucht alle indrukwekkende en iets minder boeiende aspecten onder elkaar:
9
90
 • Pluspunten
 • Muisstil
 • SSD
 • PS4 backwards compatible
 • Hoge framerates
 • Native 4K
 • DualSense controller
 • UI
 • PS Plus
 • Prijs (500 euro is een hoop geld, maar het is absoluut niet duur voor wat je krijgt)
 • Minpunten
 • Geen PS1, PS2 en PS3 backwards compatibility
 • DualShock 4 controller niet te gebruiken voor PS5 games

De DualSense Controller

De gloednieuwe PS5-controller is de ster van de show met meesterlijke functionaliteiten en een perfecte vorm. De DualSense is iets groter en zwaarder dan de DualShock 4-controller van de PS4, voelt steviger aan en heeft extra grip (minuscuul geprinte driehoekjes, kruisjes, vierkantjes en rondjes) aan de achterkant, waardoor de controller niet uit je handen kan glijden.

SSD en extra interne opslag

De SSD is een monsterlijk stukje hardware dat zelfs de kont schopt van de al mega snelle SSD in Xbox Series X. De SSD in de PS5 is nog eens ruim 2x sneller dan de SSD in Xbox Series X en dat kan je op verschillende manieren merken. Zo start de PS5 ontzettend snel op en zit je zelfs van een complete uit-stand binnen een paar seconde in het dashboard. Vanuit slaapstand is er simpelweg helemaal geen wachttijd, het is instant!

De interne SSD is op z’n zachtst gezegd indrukwekkend, maar is helaas maar 825GB groot, waardoor je na het OS en dergelijke maar 664GB van overhoudt voor games en apps. Dat is behoorlijk weinig, zeker met hoe groot de games van tegenwoordig zijn, maar gelukkig zijn er opties om het geheugen uit te breiden met een extra interne SSD. Welke SSD moet je hebben voor je SSD? Natuurlijk hebben we dat voor je uitgezocht.

Waar koop ik nu een PS5? 

Als we één vraag vaak krijgen, dan is dat wel: 'waar kan ik nu een PlayStation 5 kopen?'. Nu hebben we dat de afgelopen maanden al nauwlettend in de gaten gehouden en waren we pagina's handmatig aan het updaten. Maar nu hebben we daar een tool voor, die volledig automatisch checkt, of er een webshop voorraad heeft. Is er voorraad? Dan knalt er snoeihard 'hondkont' door je speakers! Dus zet PU.nl/PS5 in je 'favorieten' en zorg dat je die pagina elke dag hebt openstaan, zodat ook jij straks lekker kan rammen op de PS5. Happy hunting. 

Vanaf nu is het ook mogelijk om de speciale Power Unlimited PS5-voorraadchecker Powerbot deluxe te volgen op Telegram. Want we snappen dat het soms lastig kan zijn om non-stop je browser open te hebben op deze pagina. Dus join onze groep! Klik dan.

De beste Playstation 5 games

Stel je voor, je hebt een Playstation 5 kunnen kopen! Wat ga je dan spelen? Wij helpen je op weg met een paar tips voor PS5 geoptimaliseerde games.

1: Returnal

2: Miles Morales

3: Ratchet & Clank - Rift Apart

Laatste Playstation 5 nieuws

Al het laatste nieuws over Playstation 5 vind je natuurlijk op Power Unlimited. Hieronder een selectie van de nieuwste artikelen over de PS5.